НОВИНИ

Разпитани са лекари от онкодиспансера в Пловдив

Лекарите, извършили ненужните операции на здрави органи, са били на разпит в полицията тази сутрин. Вчера Медицинският одит установи системни грешки с хистологичната диагностика в диспансера. Нарушения са открити при осем пациенти. Министърът на здравеопазването разпореди вчера д-р Петко Маслев, патолога, за когото се твърди,че е поставял грешните диагнози, да не упражнява медицинска професия в България за период от две години.

разпитани лекари онкодиспансера пловдив
bnt avatar logo
от БНТ
17:02, 09.11.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Според Медицинския одит, 74-годишният Петко Маслев е допуснал системни грешки при определяне състоянието на пациентите. Само за тази година 51% от поставените диагнози се разминавали с извършените ревизии след операциите. Съвпаденията били едва 13%. Доктор Маслев първо отрече за грешки, но после призна, че те се броят на пръсти.

Доктор Петко Маслев, патолог: "Най-напред имах само две направени грешки дето ги има на една снимка. Това бяха грешките. И изведнъж къде станаха толкова много - нямам представа. Който работи може ли да не греши. Има някои, но не са фатални както се представят. Нито е умрял някой - нито е обезобразен."

Доктор Маслев работи в онкоцентъра от 42 години. Преди два месеца напуснал. Смята, че нападките срещу него идват от колежка , която го сменила на поста завеждащ отделение „Патологоанатомия". Според него, грешките били следствие от условията, в които работи.

Доктор Маслев: "Там бяхме пет човека. Всеки говори. Предимно жени са те. Говорят и може да направя като нищо някаква грешка, защото слушам разни приказки.

Въпрос: Това според вас оправдание ли е?

Доктор Маслев: "Ами как да не е. Може ли пет човека в една стая да работят спокойно."

За някои диагнози патологът твърди, че е поставял питанки, и че е предупреждавал за възможностите да се развие злокачествен процес.

Заместник кметът на Пловдив Розалин Петков е внесъл предложение в Общинския съвет, директорът на онкодиспансера, доктор Красимир Вальов, да бъде отстранен от поста. Въпросът ще се бъде разгледан след две седмици.

Савина Петкова, председател на Общински съвет Пловдив: "Главното в този случай е какво прави държавата, какво прави министерството по отношение на специалистите по патоанатомия. Ако не се лъжа, те са май стотина в цялата страна. Много от тях са в напреднала възраст. Работещи при лоши условия. Това е бомба, която цъка в цялата страна.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политически реакции у нас след изборите в САЩ
Политически реакции у нас след изборите в САЩ
От КНСБ искат по-високи заплати в някои сектори
От КНСБ искат по-високи заплати в някои сектори