НОВИНИ

Реакции в НС за посещението на Борисов в Русия

Депутати от различните парламентарни групи дадоха противоположни оценки за резултатите от посещението на премиера Бойко Борисов в Русия. Според БСП той не е постигнал нищо конкретно и всички теми са с много условности. От ГЕРБ са категорични, че премиерът се стреми да защити максимално националния интерес. Волен Сидеров определи посещението като полезно за България. ДПС очакват повече конкретна информация лично от премиера.

Вера Александрова
от Вера Александрова
16:10, 31.05.2018
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Визитите на президента Радев и премиера Борисов в Русия от БСП оценяват като положителен знак. Заявиха, че са очаквали повече от срещата между Путин и Борисов. Според Корнелия Нинова премиерът не е успял да постигне конкретни резултати по конкретни проекти.

Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП за България": Г-н Борисов се опита да поправи собствените си грешки от спирането на проектите, но не успя според нас. Извинява се и търси прошка от г-н Путин, но за нас по-важно да се извини на българския народ за пропуснатите ползи за националния интерес на България.

Целта на премиера Борисов е да защити максимално националния интерес, без да излиза от рамките на единната позиция на Европейския съюз, отговори Цветан Цветанов.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Той се извини за това, че всъщност Южен поток е бил направен от социалистите, когато те управляваха, по един доста непрозрачен начин, заобикаляйки европейските разпоредби.

По думите на Цветанов и проекта "Южен поток" е бил грешно конструиран със съмнения за корупция и заобикаляйки европейското законодателство. Отбеляза, че предстои в следващите дни НС да реши дали строежът на АЕЦ "Белене" да бъде подновен. Отговори и на президента Радев, който обвини премиера Борисов в намеса в работата на законодателната власт.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Мога да го уверя съвсем отговорно, че по никакъв начин премиерът Борисов не се е намесвал в законодателната власт и мога да ви кажа, че в тази посока аз като председател на ПГ имам пълната свобода, заедно с обсъждане на дадени теми с парламентарната група да взимаме становище и да отстояваме съответната позиция в пленарна зала.

Лидерът на "Обединените патриоти" в парламента е убеден в ползата за страната ни от нов газопровод от Русия през България, както и от завършването на АЕЦ "Белене".

Волен Сидеров - председател на ПГ на "Обединени патриоти": Посещението на г-н Борисов в Москва беше полезно за България. Естествено, че имаше резултат, защото самата среща, той като шеф на изпълнителната власт, може да придвижи въпроси, теми, които бяха поставени на тази среща.

От ДПС се въздържат от конкретни коментари за резултатите от визитата, защото нямат достатъчно информация. И за да няма спекулации предлагат:

Мустафа Карадайъ - председател на ПГ на ДПС: В парламентарна република би било добре премиерът да ни запознае с резултатите от срещата, за да може да коментираме факти.

Дебатът по енергийните проекти с Русия ще продължи в парламента и следващите седмици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конференция за отбранителната промишленост в Пловдив
Конференция за отбранителната промишленост в Пловдив
Кола падна в дере край Благоевград, няма сериозно пострадали
Кола падна в дере край Благоевград, няма сериозно пострадали