НОВИНИ

Реалистични ли са плановете за увеличение на пенсии и заплати?

Увеличение на минималната пенсия до 200 лв. още през тази година предвижда управленската стратегия на ГЕРБ и Обединените патриоти. Двете формации предвиждат още икономически растеж и ръст на доходите през следващите 4 години управленски мандат. В студиото на „Денят започва“ по темата коментираха проф. Христина Вучева и Емил Хърсев.

bnt avatar logo
от БНТ
09:48, 18.04.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

„Проблемът за тази година го няма в този аспект, в който се коментира, и се изказват някакви съмнения, че това може да доведе до кой знае какви лоши последици. Проблемът е друг, че всъщност за следващата година те обещават, макар и не така гръмко, не се коментира много, че ще бъдат преизчислени всички пенсии, които са отпуснати след 2010 година, т.е. това вече е значителен разход и това е необходимото действие, свързано с пенсиите, което не знам защо не се коментира, но то е значимото, и то струва според мен около 1,5 млрд. за всяка година“, каза проф. Вучева.

„Самата осигурителна система в момента не само, че скокове не издържа, тя и себе си не издържа в състоянието без каквато и да е корекция на пенсиите. Поне половината от разходите на Националния осигурителен институт се финансират от бюджета, поне 1/3 от бюджета отива за социална програма и за допълване на пенсионните и здравни фондове, които не достигат, така че това е немислимо състояние“, каза Хърсев.

„Няма начин да се поддържа пенсионната система дълго време за сметка на бюджета, ще трябва да се дигне пенсионната възраст“, категоричен бе той.

Вижте целия разговор във видеото.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърмен с проект за развитие на туризма
Гърмен с проект за развитие на туризма
Нови програми за предпазване на децата във Варна
Нови програми за предпазване на децата във Варна