НОВИНИ

Реджеп Ердоган: Днешното събитие е важно послание към международната общност

Днешното събитие е важно послание за международната общност. Истанбул показва, че различните култури живеят заедно в този град, днес още един път доказваме това. Това каза турският президент Реджеп Ердоган в словото си при откриването на реставрираната българска църква "Свети Стефан" в Истанбул.

bnt avatar logo
от БНТ
10:58, 07.01.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Със стоманен скелет, тази църква от 1898 г. е уникален пример, храм за българската общност, но също така дава принос за богатството и красотата на Истанбул, коментира турският президент.

Реджеп Ердоган: Реставрацията започна през 2011 г. в сътрудничество с нашите български приятели. Тя беше трудна и продължителна, бяха инвестирани 15 млн. турски лири, екипът, който работи, прояви професионализъм и чувствителност към този проблем.

Свободни сте да изповядвате своите религиозни убеждения, такива са били разбиранията и на нашите деди. Лошите спомени, които има от историята, не би трябвало да хвърлят сянка върху надеждата и възможността да живеем заедно. Трябва да има единение, това е нашето отношение към всички религии - единство в мнозинството. С това разбиране ние се стремим да поддържаме храмовете на всички религии във всички части на Турция, каза Ердоган.

По думите му железната църква е най-скорошният пример на тази дейност.

Ердоган изрази надежда за по-добри отношения на Турция по целия свят. Надяваме се да реставрираме съвместно историческите паметници в България, в София е приключила реставрацията на джамията, ще се радвам да отбележим заедно края на тази реставрация, каза още Ердоган.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава разчистването на излезли от употреба автомобили във Варна
Продължава разчистването на излезли от употреба автомобили във Варна
Камбоджа отбелязва 39 години от падането на режима на червените кхмери
Камбоджа отбелязва 39 години от падането на режима на червените кхмери