НОВИНИ

"Ремонт на ремонта" през 2018 г. за София и столичани

Отиващата си 2018 г. ще бъде запомнена с недоволството на софиянци около ремонтите в града, които дадоха повод за многобройни шеги и дори доведоха до оставката на зам.- кмета по транспорта. Обновяването на ул. "Граф Игнатиев" отклони вниманието от останалите големи и ремонти в столицата. Обновени бяха бул. "България", бул. "Васил Левски" и бул. "Константин Величков". Какво е качеството на изпълнението при тях и какво предстои да бъде довършено - репортерът Карина Караньотова обобщава.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:04, 30.12.2018
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Разширяването на ул. "Тодор Каблешков", реконструкцията на бул. "Пенчо Слaвейков", преасфалтирането на бул. "България" и обособяването на буслента, както и обновяването на бул. "Васил Левски" са само част от големите ремонти през годината, които не бяха в центъра на вниманието.

Николай Стойнев, зам.-председател на СОС: Тази година много се коментираше "Граф Игнатиев", там работата продължава. Но в същото време над 40 големи обекта се изпълняваха на територията на Столичната община. Важно е какво мислят гражданите и те каква оценка ще дадат.

Гражданите обаче масово не са доволни от ремонтите през последните години.

Румен Манушев: Няма добри майстори, това е проблемът на ремонтите и на всичко в София, ето вижте една плочка нагоре, една надолу.
Петър: То се вижда, има луфтове, те трябва да се преработват, да се коригират, абсолютно некачествено.

След масовото недоволство от вида на плочките пред църквата "Свети Седмочисленици", стaна ясно, че в градинката "Кристал" моделът е същият. Негодувание имаше и заради махането на жълтите павета в грaдинката "Климент Охридски". От общината обясниха, че те са подменени с гранитни плочи, защото много се пързалят. И трите градинки вече са почти готови, а напролет ще се довърши озеленяването. Ремонтът на ул. "Иван Вазов" също е оставен за догодина.

Бойка Николова, търговец: Срокът им беше ноември, а те стигнаха до средата и сега ни зарязаха в това състояние до април месец догодина. Това е положението в дупки, камъни и кал ще се движим до април на една от най-красивите улици в София.

Изграждането на обособено трасе за градския транспорт на бул. "Константин Величков" също не мина гладко. Заради неспазени срокове и използване на некачествени материали фирмата беше сменена. И новата обаче не е успяла да изпълни проекта без дефекти, като доказателство са видимите пукнатини в асфалтa.

Николай Стойнев, зам.-председател на СОС: В договорите за контрол залагаме доста сериозни неустойки и гаранционен срок за всички от обектите.

Крайният срок за реконструкциите в центъра е март, но те могат да продължат и по-дълго. Точно колко ще зависи от "ремонтите на ремонта". Иначе през 2019 г. ще бъдат похарчени още 48 млн. лв. за реконструкции на улици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гражданска инициатива настоява за забрана на фойерверките във Финландия
Гражданска инициатива настоява за забрана на фойерверките във Финландия
Вучич: Нямам нищо против протестите
Вучич: Нямам нищо против протестите