НОВИНИ

Реплика на Самарското знаме води шествието в Благоевград

Реплика на един от основните символи на Освобождението на България - Самарското знаме, съпровожда празничната програма в Благоевград по повод Националния празник 3 март.

bnt avatar logo
от Даниела Чавдарова
14:28, 03.03.2019
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Самарското знаме е един от първите български бойни флагове, национална светиня и е един от най-важните военни символи на Българската армия.

Ушито е от тежък копринен плат от три цвята - малинов, бял и светлосин. От двете му страни имало черен кръст, обшит с красиви златни арабески. В средата на кръста от едната страна била изобразена Иверската икона на Божията Майка, а от другата страна - светите братя Кирил и Методий и съответно надписи: "Города Самара, болгарскому народу в 1876 году" и "Да воскреснет Бог и расточится врази его."

По повод 141 години от Освобождението на България в Благоевград бе отслужена и панихида за загиналите за Освобождението на България от османско иго.

Общественици положиха цветя на паметната плоча чест на посрещането на руските освободителни войски, откъдето започна и шествие съпровождано от Самарското знаме.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В #Европа: Чужденци в България
В #Европа: Чужденци в България
Организираха празнично пътуване с теснолинейката до Якоруда
Организираха празнично пътуване с теснолинейката до Якоруда