НОВИНИ

Репортерски поглед: Проблемите с "Топлофикация - Габрово" в студените дни

Община Габрово е готова за нови протести, ако в най-кратък срок ръководството на "Топлофикация" в града не излезе с ясен отговор как ще гарантира качествено топлоподаване през следващия зимен сезон и кога и как ще обезщети потърпевшите абонати. Това заяви за "По света и у нас" кметът на града Таня Христова. След извършената спешна ревизия в дружеството, КЕВР препоръча "Топлофикация - Габрово" спешно да с срещне с общината. Очаква се това да се случи тази седмица. До протести в града се стигна след поредица от аварии, които оставиха близо 5000 частни и общински абонати на студено през цялата зима.

Николай Минков
от Николай Минков Зорница Илиева
12:33, 26.02.2017
Чете се за: 03:03 мин.
У нас

"Топлофикация - Габрово" е създадена в средата на миналия век. Според официална информация от търговските регистри, до края на 2004 година тя е държавна собственост. Малко след това дружеството е приватизирано и става собственост на фирма "Топ груп". Следват няколко поредни рокади, следствие на което днес дружеството е регистрирано на офшорна фирма "Дарклет Лимитид" в Кипър.

Таня Христова - кмет на община Габрово: "Регистрирана е в Никозия и негов директор по информацията, която успяхме да намерим е Марта Калеши. Във фирменото досие на "Топлофикация - Габрово" в раздел управление може да се види, че като представител е вписан г-н Калин Ангелов, а съветът на директорите включва трима души, това са Христо Сосеров, Калин Ангелов и Любомир Жупунов".

Абонатите са 4409 - около 4300 битови и 113 стопански. Голяма част от тях ползват услугите на дружеството от създаването му и са категорични, че не са и сънували студения ад, който преживели тази зима.

Таня Христова - кмет на община Габрово: "Този зимен сезон беше наистина изключително тежък и изключително труден, защото над 20 са авариите, които ние сме регистрирали в резултат на подадени сигнали".

В началото на отоплителния сезон общината получава официално писмо от "Топлофикация", с уверения, че са готови за предстоящата зима и гарантират качествено парно за всички абонати. По думите на кмета обаче, веднага след това обещание, дружеството започва истински геноцид над стотици домакинства. Отоплението в училищата, детските градини и яслите също е под въпрос. Масово към абонатните станции се подава вода, която не може да стопли ледените радиатори. Това налага принудителни ваканции и намалени учебни часове за над 3300 ученици, деца и преподаватели.

Снежана Сидерова - директор на СУ "Райчо Каролев" - Габрово: "Изненадата дойде през месец февруари, когато близо повече от седмица и половина училището беше с изключително ниско топлоподаване от 20 градуса нагоре. За първи път училището остава толкова дълго време без топлоподаване, работеше се напрегнато. Броят на заболелите ученици се увеличи, както и броя на заболелия персонал".

Заради липса на парно, общината отменя десетки планирани събития. Емблематични сгради като Домът на хумора и Спортната зала са ледени и работата на десетки служители е поставена на изпитание.

Дарина Маринчевска - р-л "Връзки с обществеността и МК" в Дом на хумора и сатирата - Габрово: "Пострадват произведения на изкуството, защото в хранилищата има изисквания за поддържане на влажност, на температура и т.н. Тук в нашите депа се съхраняват над 38 хиляди артефакти - с цялото това поддържане и изложи на риск все пак това културно богатство".
Росица Бакърджиева - директор на "Общински спортни имоти" - Габрово: "В огромния студ имахме представление на Лебедово езеро и хората си мислеха, че понеже е балет на лед затова поддържаме толкова ниски температури в залата, само че другата седмица вече не беше смешно, когато на спектакъла на Нешка трибуните преливаха и температурите бяха минусови".

На 14 декември миналата година, кметът изпраща сигнал за безобразията до КЕВР и Министерство на енергетиката. Получава становище от екоинспекцията във Велико Търново, че горивния отоплителен материал, който използва "Топлофикация" е некачествен и градът е замърсен. На фона на всичко това, три месеца ръководството на "Топлофикация" спира всякаква комуникация с общината. Така се стигна до масов протест. И тогава обаче вратите на дружеството останаха заключени, въпреки че се намеси и полиция.

- От началото на ноември месец до този момент получаваме топлоенергия с изключително лошо качество и ниска температура.

- Постоянно ту има, ту няма...

- Да се ликвидират и да се махат.

Таня Христова - кмет на община Габрово: "Това беше наистина момента, в който може би последната капка търпение преля и ние бяхме принудени да излезем и да потърсим отговорите от страна на "Топлофикация", за съжаление и в деня на протеста ние не получихме нищо като информация".

Реакцията на КЕВР - в "Топлофикация" започна спешна комплексна проверка. Изпълнителният директор на дружеството е привикан в София да даде обяснения. Така стана ясно, че габровци са на студено, заради проблеми с нова инсталация и стар котел на въглища. Дружеството подало заявление за изменение на лицензията и извеждане от експлоатация на два турбогенератора. Ще въведат нов котел с биомаса, който щял да гарантира горещи радиатори следващата зима.

Калин Ангелов - изпълнителен директор на "Топлофикация - Габрово": "Така, ако мога да кажа, относно работата на централата и топлопреносната мрежа и имаме достатъчно материал за обработка и анализ, за да се направят необходимите изводи и да се направят правилните решения за следващия отоплителен сезон".
Евгения Харитонова - член на КЕВР: "Аз не бързам да отнемам или да давам лицензията, защото трябва да се помисли какво става с отоплението на Габрово, нали, тези 25% с какво ще се отопляват и ще трябва да се прегледат наистина, да се направи една съществена проверка и едва тогава ще уведомим. А за глобата, вече това е сигурно, че ще бъдат глобени."

Едва сега от дружеството казаха, че обсъждат как да обезщетят потърпевшите. Не стана ясно кога и с колко.

Таня Христова - кмет на община Габрово: "Ангажиментът, който "Топлофикация - Габрово" трябва да поеме пред всички нас трябва да се случи в много кратки срокове иначе това, което ще се случи ще бъде нелесно, но ще бъде обяснимо предвид натрупаната вече ситуация в нашия град, това ще бъде поетапно преминаване към други топлоизточници."

"Топлофикация" ще бъде глобена съобразно констатираните сериозни нарушения, заявиха от КЕВР. На 16 март ще стане ясно дали ще бъде променен лиценза на дружеството. След подаването на колективен иск от община Габрово в Окръжния съд срещу "Топлофикация" започва дело.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малките репортери на БНТ замесиха хляб за Сирни Заговезни
Малките репортери на БНТ замесиха хляб за Сирни Заговезни
На Сирни Заговезни - за силата и смисъла на прошката
На Сирни Заговезни - за силата и смисъла на прошката