Режисьорът Стефан Командарев с премиера на "Посоки" в града на Костурица

Филмът "Посоки" на Стефан Командарев с премиера на фестивала, организиран от сръбския режисьор Емир Костурица. Прожекцията на успешното българско заглавие в дървения град "Кюстендорф" премина в пълна зала.

Айше Сали
от Айше Сали
08:25, 22.01.2018
Чете се за: 00:49 мин.
Още

В света на Костурица червеният и килим и суетата отстъпват на въздействащите роли и близостта между хората. Но големите звезди на световното кино са до младите студенти. Заради желанието на създателя на "Черна котка, бял котарак", поне те да имат по-добро бъдеще.

Сред филмите с награди от Кан, обещаващите сръбски режисьори и ретроспективата на Паоло Сорентино на фестивала високо в планината своето място намери и българската история за оптимистите, песимистите и реалистите, разказана в таксита - "Посоки" на Стефан Командарев.

Стефан Командарев, режисьор: Аз съм от оптимистите. Затова останах да живея в България и затова се опитвам да правя филми, които да доведат до позитивни промени. Това се усети и от днешната прожекция.
Емир Костурица, режисьор: Стефан Командарев дойде на нашия фестивал, защото след като дъщеря ми e гледала "Посоки" в Париж, ми се обади и каза, че е впечатлена от качеството. Каза, че отговаря на високото ниво, което се опитваме да поддържаме тук. Основното, което търсим във филмите е човечността.

Зрителите бяха впечатлени от живота на обикновени хора, в който тъгата се преплита с надеждата. Студентите пък пък оцениха начина на заснемане в един кадър. Историята за посоките, които сме поели развълнува голяма част от зрителите в Дървения град на Костурица, защото сърбите познаха себе си в българската история.

Филмът ще бъде и в кината от 26 януари, а БНТ е копродуцент.


По време на фестивала Емир Костурица даде и ексклузивно интервю за БНТ - очаквайте сръбския режисьор утре в "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ивайло Московски: До края на годината трябва да бъдат погасени дълговете на БДЖ
Ивайло Московски: До края на годината трябва да бъдат погасени дълговете на БДЖ
82% от богатството по света е в ръцете на 1% от хората
82% от богатството по света е в ръцете на 1% от хората