ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Рибата в Черно море – все по-малко

bnt avatar logo от Даниела Георгиева
A+ A-
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Цаца, сафрид и чернокоп са най-търсените риби в крайбрежните заведения на Варна, казват ресторантьорите. Прясна ли е рибата, която се сервира по Черноморието, тук ли е уловена или е вносна и има ли достатъчно риба в Черно море – в следващия репортаж.

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

      Едно от най-големите удоволствия на морската ваканция е прясната пържена риба. Тази година обаче само около една трета от рибата, продавана у нас, е българска. Дори в плажните заведения не всички сервират черноморски миди и риба.

      Нестор Несторов, управител на заведение: За жалост, основно лятото българинът яде замразена или охладена риба от Гърция. До сега освен кая, трицона... всичко почти е замразено, охладена риба идва от Гърция. Някои клиенти предпочитат цацата - препържената цаца, така са свикнали! – независимо с какъв джоб са.

      Клиентите държат на прясната риба, но не всички питат предварително какво ще им сервират.

      Димитър Тодоров: - Каква риба предпочитате? - Сафрид. Защото е прясна и наша? – Ами, да, може би, така ни казаха, прясна е тука.

      Тони Байчев: Е, държа да е прясна, да. Не знам дали винаги е прясна. По принцип трицона с бира - това е класическо.

      Намаляването на рибата през последните години не засяга само Черно море, а е световен процес. Според специалистите засега в наши води като вид е изчезнала само черноморската скумрия, но и останалите намаляват.

      Елица Петрова: Сафрид, трицона, хамсия, калкан, барбун, черноморска акула, т.е. за всички тия промишлени видове риби се наблюдава намаляване на запасите, като се счита, че основните причини са две: това е преулова и замърсяването.

      Траленето на морското дъно за рапани също е фактор рибата постепенно да изчезва. Затова макар рибарите ни все още да хващат сафрид, част от него е внос. Ципурата и лавракът идват от Гърция, хекът и скумрията – от Норвегия, а пангасиусът – от Виетнам. В Черно море още ловят чернокоп, заргана и лефер. Особено търсен е калканът. България и Румъния спазват европейските квоти за улов, но те не важат за останалите четири черноморски държави и затова и той също намалява.

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?