НОВИНИ

Пожарът край свиленградското село Лисово е локализиран

Огънят се разрастна в труднодостъпна, силно пресечена местност и при наличие на силен вятър. До 10 вечерта бяха засегнати 2000 дка земи, половината от които гора. В гасенето бяха ангажирани 120 горски, както и доброволци и пожарникари. Изяснява се причината за пожара, но се знае, че той е тръгнал от земеделски земи. Засегнати са 2000 декара, половината от които гора. Тази нощ огънят е ограничен, съобщи д-р инж. Ценко Ценов - директор на дирекция "Гори и лесовъдски дейности" в Агенцията по горите.

bnt avatar logo
от БНТ
06:33, 05.08.2016 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

И днес има предупреждение за опасност от силни пожари в районите, обозначени в червено на картата - в крайдунавските североизточни райони, както и на места в Странджа по границата ни с Турция. Още по-критична ще е ситуацията утре, когато огромни масиви от картата на страната ни са оцветени в кафяво и червено.

Остава в сила забрана за палене на огън на открито. Колко гори загуби България през последните дни , как това ще се отрази на екологията, икономиката и биоразнообразието и колко ще ни коства възстановяването на изгорелите дървета.

Пожарите вече са 225 на територията на страната, 97% се дължат на човешка намеса, като за тази година липсва информация за умишлени палежи, продължи с нерадостната статистика експертът Ценко Ценов.

Той обясни, че голяма част от площите се самовъзстановяват, но около 3 хил. дка са с върхови пожари, което налага взимането на незабавни мерки - разчистване на територията, подготовка, залесяване и грижа да последващите растения в период от 3 до 5 години. Това струва минимум 1 000 лева на декар, съобщи инж. Ценов и добави, че има загуби в екологичен аспект - обезлесяване, ерозия, загуба на ценни растителни и животински видове, унищожаване на почвата.

Ценов обърна внимание на активната превантивна дейност, която се провежда сред населението и призова "да обичаме горите си и да не позволяваме открит огън да се запалва по какъвто и да е повод".

Вижте и какво каза още в студиото на "Денят започва" д-р инж. Ценко Ценов - директор на дирекция "Гори и лесовъдни дейности" в Агенцията по горите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредна акция срещу нелегалните мигранти в София
Поредна акция срещу нелегалните мигранти в София
Поредна акция на МВР срещу нелегалните мигранти в София
Поредна акция на МВР срещу нелегалните мигранти в София