НОВИНИ

Образование и наука в помощ на индустрията

В Пловдив се изгражда мрежа от предприятия, които да осигурят практическото обучението на младежи от професионалните училища и университетите. По този начин местната власт ще се опита да се справи с липсата на кадри за индустрията. Освен това Пловдив ще разчита и на нови научни разработки и иновации, които да се приложат в промишлеността.

bnt avatar logo
от Нели Ангелова
20:30, 04.08.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Целта е иновациите да навлязат все повече в производството. Работодателите обаче очакват и подготвени кадри.

Инж. Пламен Панчев – управител на „Тракия икономическа зона”: "Започва да се чувства все по-голямата нужа от инженери, както и от средни специалисти в областта на мехатрониката, тъй като голяма част предприятията са в тази област."
Акад. Стефан Воденичаров – председател на Българска академия на науките: "Проблемът, ако говорим за машинните инженери, е, че те могат да конструират, но те правят неща, които не знаят как се изработват, значи не ги конструират качествено."

В същото време след трето класиране в Пловдив почти няма интерес към паралелкaта с подобно дуално обучение в професионалните гимназии. Местната власт продължава да настоява учещите да имат повече практика.

Стефан Стоянов – заместник-кмет на Община Пловдив: "Това в момента се опитваме да направим и с част от професионалните гимназии в Пловдив и в региона – да им помогнем да направят партньорски отношения с повече компании и максимално практично да ориентират своето образование."

Междувременно през септември Пловдив ще кандидатства за 70 милиона лева за създаването на Център за върхови постижения по оперативна програма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция отстрани двама конституционни съдии
Турция отстрани двама конституционни съдии
Столичното 148-мо ОУ задлъжня със 180 хил. лева
Столичното 148-мо ОУ задлъжня със 180 хил. лева