НОВИНИ

Родители искат камери в детските градини

Протести във Варна, Пазарджик и Плевен срещу случаите на насилие над деца в детските градини. Протестите започнаха вчера в Бургас, а поводът е скандалният клип отпреди 10-тина дни, в които се вижда как учителки блъскат и обиждат малки деца в детска градина „Брезичка“. Родителите настояват за въвеждане на видеонаблюдение в детските заведения като превантивна мярка срещу прояви на насилие. Протестите ще продължат верижно и в други градове през следващата седмица.

bnt avatar logo
от З. Черешова, Екип на БНТ
19:08, 11.02.2018
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Независимо че неделният ден във Варна се оказа студен и снежен, в 11.30 пред сградата на общината дойдоха родители , членове на училищни настоятелства и представители на Инициативния комитет за иновативна образователна система. Протестиращите заявиха ,че искат да знаят , че докато децата им са в учебните заведения, са в сигурни ръце.

Ивелина Стефанова: Тук сме, защото искаме да няма насилие върху нашите деца в ясли, детски градини и училища Нас ни наблюдават докато работим и ние нямаме нищо против, защото си вършим работата,забравяме, че има камери, така да има и в детските заведения.
Калина Анастасова: Видеокамерите ли ще решат проблема? Не, те са част от от решаването на проблемите, които няма да се решат бързо и заради това трябва да има някакво видеонаблюдение, за да сме сигурни къде оставяме децата си и какво се случва с тях. Защото системата е под всякаква критика.

Родители от Пазарджик и региона също излязоха на протест. Сред тях бяха и близките на пострадалото в детска градина детенце от Панагюрище, за което възпитателката твърдеше, че е ухапано от друго дете. Роднините му обаче подозират, че момченцето е бито от учителката.

Грета Радичева, майка на пострадало дете: Не ходи на детска градина, плаче като чуе за детска и гледаме го вкъщи.
Илияна Гацева: Дори съм ЗА това да имаме директен достъп по всяко време да можем да наблюдаваме децата , какво се случва с тях в групата в градината.

Промяна в поведението и обичайните навици на децата - това са първите признаци, че те са били жертва на агресия, казва психологът д-р Пламен Димитров.

д-р Пламен Димитров, председател на Управителния съвет на Българското дружество по психология: Ранните признаци са: детето не прави нещата, които досега е обичало, станало е раздразнително. Сред ранните признаци е и разстройството на съня и невъзможност да се поддържа емоционална връзка-детето се затваря или е свръх избухливо.

По случая със скандалния запис в детската градина в Бургас, който провокира протестите, е образувано досъдебно производство.

За причиняване на психически и физически тормоз над малолетни, виновните лица, според Наказателния кодекс, могат да получат до 3 години затвор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втора среща между сестрата на Ким Чен-ун и президента на Южна Корея
Втора среща между сестрата на Ким Чен-ун и президента на Южна Корея
От Пьонгчанг потвърдиха за опит за кибератака по време на откриването на Игрите
От Пьонгчанг потвърдиха за опит за кибератака по време на откриването на Игрите