НОВИНИ

Родители от Варна срещу записващите устройства в яслите

Родители на деца от ясла „Иглика“ във Варна подготвят петиция срещу записващите устройства в детските ясли и градини. Причината е устройството за подслушване, което майка на дете беше пришила в дрехата му на 17 май. Подслушвателното беше открито и предадено на варненската полиция, а срещу родителите на детето беше подадена жалба. Междувременно в социалните мрежи се появи и контрапетиция в подкрепа на действията на родителите на малчугана.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
22:00, 26.05.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Два са проблемите за родителите, които са инициатори на петицията срещу записващите устройства. Първият е морален – нерегламентираните записи оказват негативно влияние върху възпитанието на малчуганите. Вторият е чисто физически – записващите устройства са твърде дребни и ако бъдат открити от децата, лесно могат да бъдат погълнати.

Лютвия Бехлюл:
"На какво учим децата си? Отиди на ясла, аз ще запиша как се отнася лелята с теб, след това на градина отиди, аз пак ще я запиша, ако има нещо, аз ще дойда да ѝ се скарам. Няма го уважението."
Таня Павлова:
"Голяма липса на доверие и голяма липса на уважение."

"Т.е. трябва да се тръгне от семейството, това ли казвате?"

Таня Павлова:
"Да. Това е коренът."

Родителите, съставили петицията, смятат, че вместо да прибягват до подслушващи устройства, семействата, които се притесняват за децата си, трябва да потърсят диалог с персонала. Те трябва да им гласуват повече доверие и да подхождат с уважение към работата им. Майката на малкия Виктор обаче твърди, че от яслата не са ѝ давали необходимата информация за детето ѝ.

Мария Бадикова:
"Имахме съмнения, но всъщност ние искахме да разберем какво се случва с детето. Не толкова дали има някакво насилие там, колкото неговото поведение, защото нямаме обратна връзка."

В мрежата, освен петицията срещу записващите устройства, съществува и друга – в подкрепа на родителите на Виктор. Според подписалите се в детските заведения трябва да се направят реформи, които да гарантират доброто отношение към децата. Едно от исканията им е да се въведе постоянно видеонаблюдение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ариана Гранде ще изнесе благотворителен концерт в Манчестър
Ариана Гранде ще изнесе благотворителен концерт в Манчестър
Лидерите на Г-7 подписаха декларация за борба с тероризма
Лидерите на Г-7 подписаха декларация за борба с тероризма