НОВИНИ

Ромите от "Максуда" трябва да напуснат общинския център

37 души, изселени от незаконните къщи във варненския квартал „Максуда", все още живеят в общинската база „Баба Алено". Те бяха настанени там безплатно за зимните месеци, но все още няма къде да отидат и настояват да бъдат преместени в общинския приют във Варна. Той обаче е за лица над 18 години, а повечето от настанените в общинската база са под тази възраст и са майки с малки деца.

bnt avatar logo
от Светлана Ганчева
15:28, 10.05.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

До края на април освен безплатното ползване на базата, на ромите бяха осигурени храна и карти за градския транспорт. След изтичането на срока от Община Варна са предложили на майките с малки деца да се преместят в социален център в „Аспарухово". Всички са отказали.

Тъй като идват от незаконни къщи, ромите нямат право на общински жилища. Изчерпани са и възможностите за социално подпомагане.

Любомира Комитска, директор Дирекция „Социални дейности", Община Варна
Осем месеца всеки ден с тези хора е работено, обяснявано им е как стоят нещата, че в края на месец април ще приключи и изхранването, и с осигуряването на карти за градския транспорт, така че трябва да търсят алтернативни варианти.

През август миналата година от разрушените незаконни къщи в „Максуда" бяха изведени 149 души, повечето от тях намериха къде да се настанят. Последните обитатели на „Баба Алено" също са събрали багажа си, но искат предложение от общината къде да се преместят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От “Аспарухово” до Морска гара – по море
От “Аспарухово” до Морска гара – по море
БНТ обменя опит за онлайн новини с обществени телевизии от Балканите
БНТ обменя опит за онлайн новини с обществени телевизии от Балканите