НОВИНИ

Йоахим Гаук: Българската икономика се движи с включена ръчна спирачка

Ако ЕС се разпадне, Европа ще бъде трайно дестабилизирана. Това е мнението на президента Росен Плевнелиев. Той и германският му колега Йоахим Гаук участваха в дискусия с ученици и студенти в Софийския университет. Според Гаук дебатът за Брекзит е дал импулс за реформи.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:59, 23.06.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Националните правителства не трябва да прехвърлят вината за неуспехите върху Брюксел, смята Росен Плевнелиев. Категоричен е, че европейската интеграция не застрашава суверенитета на отделните страни. Убеден е, че няма противоречие между силни държави и силен Европейски съюз. Според него мисията на съюза е да подкрепя върховенството на закона и човешките права.

Росен Плевнелиев: "Ако се разпадне ЕС, следва война. Всеки здравомислещ човек в Европа, който е научил уроците си от най-кръвопролитните конфликти, трябва да пази и да подкрепя този уникален проект за мир. Той е проект за мир. Това е най-доброто, което прогресивната човешка мисъл създаде след тоталния шок от Втората световна война, когато всеки мразеше всекиго в Еворпа.

Германският президент е убеден, че ЕС не може да бъде разрушен, защото носи много ползи за хората.

Йоахим Гаук - президент на Германия: "Най-доброто нещо в дебата за Брекзит беше самият дебат, той извади наяве едно недоволство от ЕС, което преди това често оставаше скрито. Той подтикна размисли за Европа, даде импулси за реформи. Би трябвало да извлечем поуки от кризата и да продължим да дискутираме, как искаме да живеем заедно в Европа.
;

Двамата президенти откриха съвместен бизнесфорум. Плевнелиев представи предимствата да се инвестира у нас. Гаук цитира германските предприемачи, които приемат страната ни като атрактивна за бизнес, но се оплакват от корупция.

Йоахим Гаук - президент на Германия: "Инвеститорите казват, че българската икономика е под нивото на възможностите си и се движи, образно казано, с включена ръчна спирачка".

Германският президент разговаря с председателя на парламента. Цецка Цачева заяви, че цел на депутатите е да приемат законодателни мерки, с които да се ограничи корупцията и организираната престъпност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасност от катастрофи заради чакащи ТИР-ове в Русе
Опасност от катастрофи заради чакащи ТИР-ове в Русе
Любопитната страна на референдума
Любопитната страна на референдума