НОВИНИ

Извеждането на децата от домовете - постижения и предизвикателства

Техните предложения не изискват много пари, а само желание и усилия за постигането им. Пластмасови табли за хранене на деца с увреждания, стаи за отдих в училище и виртуални уроци и изпити, за да бъдат заедно с връстниците си, макар от разстояние. Анализ, изготвен от деца и за децата, настанени в къщичките от семеен тип.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:43, 23.06.2016
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Елеонора Танева - самозастъпник от групата за детско участие на Лумос България: Затова имаме предложение да има в тези къщички сутрешни упражнения, колкото и да са прости те, да има закупени или приспособени помощни средства, за да може децата да се изправят поне за малко. Ето и нашето просто решение, което не струва много пари. на нашия макет виждаме как едно дете със затруднение е подпряно с възглавница и прави упражнения дори в леглото си в компанията на свое приятелче, което го стимулира и поощрява.

И това предложение на фона на статистиката. Сега 12 % от децата с увреждания в институциите, се хранят самостоятелно. Намалял е броят и на тези, които се хранят в креватчето си. Подобрява се връзката мeжду децата и биологичните им родители. С 45 се увеличават срещите между тях.

Трендафил Меретев - директор на Лумос България: Процесът на оценка минава през промяната, индивидуалната промяна на всяко едно дете.
Деница Сачева - заместник-министър на труда и социалната политика: За 6 години имаме изведени 6 300 деца от специализираните институции, има предотвратени случаи на изоставяне, които са общо 13 600. Имаме 4 200 осиновени деца, 8 400 случая на успешна реинтеграция в семейна среда, 6 338 деца, които получават грижа в семейство на роднини или близки и 2 367 деца , които получават грижа в приемни семейства. Тези числа наистина са впечатляващи, те са плод на усилията, разбиранията, ангажимента, енергията на всички, които са тук в тази зала и разбира се на много още други, които не са тук с нас.


;

Тук има едно но... но 91 деца не са обхванати от образователната ни система. А тези с по-предизвикателно поведение често остават изолирани.

Бисер Спиров - Лумос България: Най-голямото предизвикателство е, че те доста често не са желани именно поради своето поведение в различни форми на услуги, в училищата, което ги... отново ги лишава да получават услуги и работа със специалисти, от което те имат нужда и подкрепа.

Офелия Кънева - председател на Държавна агенция за закрила на детето: Ние сме длъжници на всяко българско дете, но също така и всяко българско дете ни дава възможност и мотивация да разгърнем максимално нашия професионален ресурс.

Дора Крумова - Европейска комисия, ГД ,,Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване": В изследване на ,,Лумос'' наскоро се казва, че 70 % от децата се изоставят именно поради бедност на техните семейства, което означава, че в голяма степен ние трябва да работим със семействата и да насочим нашите усилия за превенция на изоставянето.

Затова Европейският социален фонд предвижда финансиране на 400 милиона евро за политиките за борба с бедността и социалното изключване. Омбудсманът Мая Манолова постави акцент върху оценката - социална и материална - на хората, които полагат усилия за извеждането на децата от институциите и тяхното обгрижване. И още:

Мая Манолова - омбудсман на България: Моето предизвикателство за тази и за следващата година ще бъде стимулиране на правото на участие на децата като цяло във всички сфери на обществения живот, в здравеопазването, в образованието, в културната сфера, но според мен е важно детското участие и в процеса на деинституционализация - да се чува гласът на децата в този сложен процес.

А процесът на деинституционализация ще продължи дотогава, докато вече не остане нито едно дете в институциите от стар тип.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проект за подобряване на плаването по Дунав
Проект за подобряване на плаването по Дунав
Ромфорд - общината с най-много евроскептици
Ромфорд - общината с най-много евроскептици