НОВИНИ

Проект за подобряване на плаването по Дунав

Българският участък на река Дунав е в най-лошо състояние и е най-труден за корабоплаване, твърдят капитаните на кораби. Най-критична е отсечката между Никопол и Силистра в района на остров Белене. Агенцията за проучване и поддържане на Дунав работи по проект за подобряване на плавателния път съвместно с румънската страна на стойност 6 милиона и 300 хиляди евро, който трябва да приключи през 2018 г.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
18:45, 23.06.2016
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Нивото на река Дунав сега е високо, но само след месец-месец и половина ще се понижи и ще се появят прагове. Целта на проекта „FAST DANUBE” е да се направи проучване на проблемните места в българо-румънския участък и да се предложи вариант за подобряване на условията за корабоплаване там. Според специалистите, драгирането не е решение за удълбочаване на фарватера при ниски води. Необходими са инженерни действия. И то първо в най-критичния участък при Белене.

Павлин Цонев - изпълнителен директор на Агенцията за поддържане на река Дунав: “Изграждане на хидротехническо съоръжение – това означава повишаване на нивото в един или няколко участъка. Вторият начин е изграждане на напречни и надлъжни траверси по крайбрежието, което също би довело до подобряване на дълбочините.”

След приключване на проекта трябва да има изработено предложение за изграждане на инженерно съоръжение, с което да се контролира дълбочината на фарватера. След това ще се търсят пари за неговото реализиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любопитната страна на референдума
Любопитната страна на референдума
Извеждането на децата от домовете - постижения и предизвикателства
Извеждането на децата от домовете - постижения и предизвикателства