НОВИНИ

​Ръст на разходите за болнични с 11 млн. лв. за първото тримесечие на годината

Какви са санкциите за поискан и издаден фалшив болничен и колко са наказаните медици. Дали заради недостатъчния контрол няма да страдат всички работещи?

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:17, 15.11.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Бизнесът и Националния осигурителен институт губят по около 200 милиона годишно от здрави хора, които ползват болнични, твърдят от Асоциацията на индустриалния капитал. Наказания за поискалия фалшив болничен няма. Лекари се санкционират, само ако болничният се обжалва.

Васил Велев - Асоциация на индустриалния капитал в България: Само 1 наказан на 500. Тоест на практика по-голяма е вероятността човек да загине при автомобилна катастрофа отколкото да си вземе фалшив болничен и някой от това да бъде наказан.

През първите 9 месеца на годината са отменени около 3 000 от обжалвани над 12 000 болнични.

Д-р Георги Миндов - общопратикуващ лекар: Изключително големи са глобите за неправномерно издаден болничен. Както виждаме, контролът е много занижен, както при временната така и в трайната неработоспособност.

Ситуацията според семейните лекари може да се промени, ако НОИ следи дали хората изпълняват режима предписан в болничния. Бизнесът обаче твърди, че проблемът може да се реши частично, ако се приеме предложението първият ден от болничните да не се плаща от никого.

Васил Велев - Асоциация на индустриалния капитал: Това има потенциал да ограничи измамите поне наполовина.
Калоян Стайков - Институт за пазарна икономика: Дори им да има някакво положително влияние върху самите болнични, не е ясно дали няма да имат допълнителни негативни ефекти. Хората просто да ходят болни на работа.
Д-р Георги Миндов - общопрактикуващ лекар: Което довежда до големия риск от трудови злополуки. Така един човек, който наистина е болен, ще разпространява.

Според експерти преди въвеждането на марката трябва да се оцени ефектът от въздействието ѝ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окончателен режим на водата в Перник започва от понеделник
Окончателен режим на водата в Перник започва от понеделник
Аварийна ситуация в правителствения Фалкон с премиера Борисов на борда
Аварийна ситуация в правителствения "Фалкон" с премиера Борисов на борда