НОВИНИ

Румен Радев: Европейският съюз трябва да се развива балансирано

Европейският съюз може да работи ефективно, само ако се развива балансирано и позволява на новите страни-членки да догонват по-старите. Това заяви президентът Румен Радев в рамките на Глобалния форум във Варшава, който събра политици, бизнес лидери и експерти. Според президента, Европа трябва да предложи европейска перспектива на страните от Западните Балкани, за да не предложат те Балканска перспектива на Европа.

Александър Марков
от Александър Марков оператор: Илия Иванов
16:31, 07.07.2017
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Свързаност, сътрудничество и сигурност са трите основни принципа, които според президента Румен Радев трябва да бъдат водещи в развитието на Централна и Източна Европа, стана ясно от думите му на Глобалния форум във Варшава.

Румен Радев, президент на България: Европейският съюз е много сложна система и тази система може да работи ефективно, само ако имаме общо и еднакво ниво на развитие. Така че кохезията, конвергенцията са ключовите думи тук. Мисля, че нашите западни партньори много добре разбират това и оценяват усилията ни да догоним тяхното ниво, тяхното икономическо и инфраструктурно развитие, стандартът им на живот.
;

Според Румен Радев, Украинската криза представлява заплаха пред дългосрочната среда за сигурност в Европа.

Румен Радев, президент на Р България: В лицето на Украинската криза Европейският съюз се сблъска с типичен замразен конфликт, който трябва да се разреши във възможно най-скоро време. Колкото повече отлагаме решението му, толкова по-голям е рискът за сигурността, свободната търговия и енергийната сигурност за нашата общност.

В решаването на кризата в Украйна, каналите за диалог с Русия трябва да бъдат отворени, заяви Радев.

Румен Радев, президент на Р България: Разбира се, в НАТО трябва да продължим да развиваме и поддържаме отбранителни способности, способности за сдържане, но трябва и да останем отворени за диалог с Русия. Този диалог е много важен, защото така ще избегнем много рискове, ескалация и противопоставяне.

Отношенията с Русия трябва да стъпят на една съвсем прагматична основа, смята Радев, така че да отстояваме интересите си в диалога с руснаците. За Западните Балкани е необходима европейска перспектива, смята Радев.

;
Румен Радев, президент на Р България: Ние трябва да осигурим европейска перспектива за всички страни от Западните Балкани. Ако се провалим, Западните Балкани ще осигурят Балканска перспектива за Европа. Така че ние - ЕС, НАТО - трябва да подкрепяме тези страни в усилията им да се присъединята към ЕС и НАТО.

Според Радев, когато говорим за 2% от БВП за отбрана, трябва да мислим не само за количество, но и за качество, тъй като 2-та процента не гарантират задължително добри отбранителни и сдържащи способности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С искане за ремонт на детски площадки във Варна
С искане за ремонт на детски площадки във Варна
Силата на аюрведа
Силата на аюрведа