НОВИНИ

Разкопките на нос Свети Атанас продължават с тракийски находки

Разкопките на нос Свети Атанас в Бяла продължават вече девети сезон. Изграденият по европейски проект музей на открито с раннохристиянската базилика и винарната привлича все повече туристи. В момента археолозите работят в съседните терени, където находките са не само от Ранновизанийската епоха, но и от времето на траките.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Светлана Ганчева
16:05, 07.07.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Работата на археолозите продължава благодарение на подкрепата на Община Бяла. След като преминаха през ранновизантийския слой, датиран от пети век преди Христа до първите векове от новата ера, в момента те разкриват все повече останки и от по-ранния живот по тези места – на траките. Той е на дълбочина три и повече метра, а поради строителството в следващите векове голяма част от артефактите са разрушени. Въпреки това и останките разказват на археолозите достатъчно много за събитията от тази епоха.

Валери Йотов, ръководител на разкопките:
„Става дума за тракийски култов център, който е бил на самия връх на носа. И явно е било място, което се е посещавало от населението, което живее в околностите. Тук то е извършвало своите ритуали и поднасяло своите дарове, които ние откриваме в множество, вече над сто и трийсет култови ями.“

В ямите и в питусите археолозите откриват дарове за боговете и приношения, оставени от тракийците, живели около Бяла. Находките ще обогатят музея на открито, където очакват и още експонати, извадени от морето – стари корабни котви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силата на аюрведа
Силата на аюрведа
Замениха присъдата на Меси с глоба
Замениха присъдата на Меси с глоба