Румен Радев коментира отношенията между България и Северна Македония

Българската подкрепа за европейската интеграция на Северна Македония да не е за сметка на българската история, език и идентичност - поиска президентът Румен Радев. На среща с българските представители в съвместната експертна комисия между България и Северна Македония държавният глава изрази безпокойство от липсата на напредък. Според него, ако в следващия месец не бъде постигнато съгласие по спорните въпроси, трябва да бъде изработена нова национална позиция в защита на българския интерес.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:36, 18.09.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Следващият месец може да се окаже ключов в отношенията ни със Северна Македания, защото има вероятност да започнат преговори за присъединяването ѝ към ЕС, посочи президентът Радев. Според него правителството може да продължи безусловната си подкрепа към Скопие, само ако комисията успее да реши всички спорни въпроси. Ако това не стане, президентът настоява:

Румен Радев - президент на Република България: Правителството да предприеме екстрени мерки за изработване на нова национална позиция с ясни изисквания и критерии в защита на българския национален интерес, които да залегнат изрично в преговорната рамка за република Северна Македония като задължителни условия за членство. И с тази нова позиция следва да бъде запознат и парламентът.

България трябва да продължи подкрепата за европейската интеграция на Северна Македония, но при ясни условия. По думите на президента такава открита позиция ще бъде от полза за Европейския съюз, защото няма да допусне нерешени междусъседски проблеми да се внесат в европейското семейство.

Румен Радев - президент на Република България: Ще бъде не на последно място в полза за България, защото не приемам тази интеграция да става за сметка на употребата на българската история, език и идентичност като разменна монета.

Такава позиция ще бъде от полза и за Северна Македония, защото ще внесе ясни критерии и устойчивост в европейското ѝ приобщаване, обоснова се Румен Радев.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Валери Симеонов: Никой не иска да реши сериозните проблеми в държавата
Валери Симеонов: Никой не иска да реши сериозните проблеми в държавата
ДРУГИТЕ новини: Пластмасова инвазия в Черно море
ДРУГИТЕ новини: Пластмасова инвазия в Черно море