НОВИНИ

Румен Радев се срещна с председателя на ВКС Лозан Панов

Продължават консултаците при президента Румен Радев във връзка с критериите за избор на нов главен прокурор. Днес с държавния глава се срещна председателят на Върховния касационен съд. В разговора Лозан Панов е акцентирал на предложението си за намаляване на правомощията на главния прокурор и преминаване на прокуратурата от съдебната към изпълнителната власт. Обсъдени са и правомощията и отговорността на "тримата големи" в съдебната власт.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:40, 14.05.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Председателят на Върховния касационен съд се размина с главния прокурор в оценката си за консултациите, които президента Румен Радев прави. Според Лозан Панов те не са подранили, а са точно навреме.

Лозан Панов, председател на ВКС: Защото колкото по-рано започне дебата за избора на главен прокурор, темата, която е тема номер едно на Съдебната система за 2019 година. Толкова по-ясни ще бъдат критериите, профила и всичко, което е от значение за избор на един бъдещ главен прокурор.

Президентът е посочил, че обществото трябва да получи гаранции и да бъде убедено в прозрачността на процедурата и спазването на критериите при избора на новия главен прокурор и в неговата независимост. Пред държавния глава Панов е поставил акцент върху необходимостта да се ограничат правомощията на обвинител номер едно.

Изразил е и мнението, че с промени в Конституцията прокуратурата трябва да бъде извадена от съдебната власт и да премине към изпълнителната.

Лозан Панов, председател на ВКС: Главният прокурор в страна като България с тези правомощия има монопол да повдига на когото си поиска, когато си поиска и за каквото поиска обвинение. Наред с това липсата на контролни правомощия, липсата на контрол върху неговата дейност в крайна сметка го прави най-силната политическа личност в България.
;

Панов коментира критиките към него, че на срещите с представители на Европейската комисия по механизма за наблюдение, е говорил политически и е бил против премахването на мониторинга над страната ни. Той заяви, че е говорил като човек от съдебната система, който знае какви са проблемите.

Лозан Панов, председател на ВКС: Когато в България не се провежда реформа в съдебната система, имам пълното право да заявя своята позиция и тя не е политическа позиция.

Лозан Панов не вижда проблем в това, че премиерът Бойко Борисов е свалил доверието си от него.

Лозан Панов, председател на ВКС: Всеки човек в една демократична страна има право да се доверява на когото си поиска, това е негова лична преценка.

Утре президента ще разговаря последователно с правосъдния министър Данаил Кирилов и с главния съдебен инспектор Теодора Точкова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов откри нов следствен арест Стара Загора
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов откри нов следствен арест Стара Загора
Георги Първанов представи книга за Илинденско - Преображенското въстание
Георги Първанов представи книга за Илинденско - Преображенското въстание