Румен Радев: Всяка партия с визия за България може да разчита на моята подкрепа

Президентът Румен Радев говори пред "Панорама" - за дневния ред на обществото и недоволството на гражданите, за недоверието в институциите, за скандалите около съпругата му Десислава Радева и визията за реформи в България - вижте отговорите на държавния глава в интервюто на Бойко Василев.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
21:42, 07.12.2018
Чете се за: 02:12 мин.
У нас

Президентът е категоричен, че демокрацията у нас е застрашена. И изброява редица фактори за това - чувството за несправедливост, което задушава българите, корупцията, която е повсеместна, отчайващото състояние на медиите, изборните правила, които не дават достатъчно гаранции за честни избори, едноличните решения, касаещи и бюджета на държавата, липсата на отчетност, на отговорност. Имаме достатъчно основания да считаме, че демокрацията в България наистина е в критично състояние, допълва Радев.

Румен Радев, президент на България: Аз не съм избран, за да премълчавам истината, а за да я отстоявам. Не приемам внушението, че проблемите в България са резултат от липсата на диалог между мен и правителството. Очаквам правителството да търси не диалог с мен, а с българските граждани, да чуе техните проблеми и очаквания.

Относно срещата с лидера на БСП Корнелия Нинова, президентът заявява, че е готов да обсъжда визия за бъдещето на България с ясни идеи и реформи за страната, а не с боксуващи, вече приети програми.

Румен Радев, президент на България: Аз очаквам не програма, а решителна визия за справяне с корупцията по високите етажи на властта. Визия за България е едно от усилията за това и тук всеки гражданин може да даде своя принос. Всяка друга партия с визия може да разчита на моята подкрепа. Това, което трябва да направим спешно, е да се пресекат възможностите за злоупотреби в изборите и да се работи за изграждането на убедителна стратегическа алтернатива, защото недоволството на гражданите расте. Що се касае до дневния ред на обществото, най-важното е да осигурим възможност за широко представителство на гражданите в управленските решения - на първо място, да върнем доверието в изборите. Аргументите за отказ от машинно и електронно гласуване са несъстоятелни и укорими.

Хората ще завишават непрекъснато изискванията си към тези, които ги управляват - образование, капацитет, знания, опит, езици, убеден е държавният глава.

На въпроса дали смята да направи своя партия, Румен Радев отговаря по следния начин:

Румен Радев, президент на България: Като президент не мога да създавам партия, но бих подкрепил всяко усилие за изграждане на демократична политическа алтернатива.
;

Президентът коментира и отпадането на регламента за мониторинг от Брюксел за съдебната реформа у нас.

Румен Радев, президент на България: Този мониторинг показа своята безполезност, даже служи като инструмент за политическа подкрепа на една система. Няма кой да оправи българското правосъдие, ако не ние самите. Затова илюзията, че ЕК милее за нашето правосъдие, трябва да я изживеем по-бързо.

Относно проблема със свободата на медиите, държавният глава е на мнение, че има пари от ЕС, с които управляващите си купуват собствения медиен комфорт, а няма ясни критерии за държавната реклама в медиите.

Радев коментира и скандалите около първата дама Десислава Радева по повод използването на служебен автомобил от НСО.

Румен Радев, президент на България: Мога само да благодаря на моята съпруга, че въпреки режисираните истерии от самото начало, тя продължава да стои до мен и върши много неща. Тя не шофира автомобил на НСО.

По повод конфликта между Русия и Украйна, свързан с акваторията на военни кораби, Радев заяви, че моряците не бива да плащат цената на политически амбиции.

Румен Радев, президент на България: Никой няма интерес от милитаризирането на Черно море. Европа не бива да допуска да става заложник на украинските вътрешно-политически амбиции. В този конфликт има повече от две страни и трябва да търсим решение около принципи, а не да посочваме кой е виновен.
;

Президентът коментира и енергийната стратегия на България и очакванията газопроводът "Турски поток" да мине през наша територия.

Румен Радев, президент на България: Трябва непременно да завършим интерконекторите, защото само чрез тях можем да постигнем диверсификация и конкурентни цени, но без да се заблуждаваме, че България може да се превърне в енергиен център.

Националният егоизъм се завръща и ние трябва бързо да се адаптираме към този процес, да не се срамуваме да отстояваме своя национален интерес, допълни още Радев.

Българите не вярват на политици, които многократно са ги лъгали и доверието в мен се дължи на факта, че изговарям истината и ще остана верен на този дълг, каза в заключение президентът.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Франция настоя за вдигане на израелската блокада на ивицата Газа
Франция настоя за вдигане на израелската блокада на ивицата Газа
Преизбраха за трети път Сергей Станишев за лидер на ПЕС
Преизбраха за трети път Сергей Станишев за лидер на ПЕС