НОВИНИ

Руски учени откриха нацистка база на Северния полюс

Руски учени откриха нацистка военна база на Северния полюс. Обектът се намира на остров Александър и е построен през 1942 г., година след влизането на Адолф Хитлер в Русия.

bnt avatar logo
от БГНЕС
12:49, 22.10.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света
руски учени откриха нацистка база северния полюс

Тя е служела за тактическа метеорологична станция и е носила името „Schatzgraeber“ (ловец на съкровища – бел. ред.). Нейната дейност е преустановена, след като учените, работещи в нея, са се отровили с месо на бяла мечка през 1944 г., пише в. „Индипендънт“.

Открита е отново 72 години по-късно, като в нея са намерени близо 500 предмета от времето на Втората световна война, сред които и добре запазени документи. По-голяма част от находките са в добро състояние най-вече благодарение на ниските температури.

Остров Александър е играел важна роля за нацистката армия по времето на войната, тъй като метеорологичните доклади, изготвяни там, са били от съществено значение за разполагането на войници, кораби и подводници.

Според някои името на базата „Schatzgraber“ навежда на мисълта, че тя може да е имала тайна мисия, и по-конкретно – търсене на древни реликви.

Дълги години остров Александър е спорна територия, но в момента е част от Русия, като се смята, че Москва иска да построи на него своя собствена военна база.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима маскирани и с автомати Калашников обраха бижутерия в белгийски супермаркет
Трима маскирани и с автомати Калашников обраха бижутерия в белгийски супермаркет
АРТщрихи от седмицата
АРТщрихи от седмицата