НОВИНИ

Руските удари в Сирия продължават, Канада прекрати своите

Руските въздушни удари в Сирия в подкрепа на президента Башар ал Асад се засилват въпреки призивите на Запада към Русия да спре военновъздушната си кампания. Това заяви говорителят на американската коалиция срещу "Ислямска държава" в Близкия изток - полковник Стив Уорън.

руските удари сирия продължават канада прекрати своите
bnt avatar logo
от БНТ
08:23, 18.02.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Великите сили се споразумяха миналата седмица за временно спиране на военните действия в Сирия, което да влезе в сила в края на тази седмица. Но воюващите страни - правителството в Дамаск и множеството бунтовнически фракции - не подписаха никакъв документ. Уорън заяви, че руснаците през последните дни са изстреляли три балистични ракети с малък обсег срещу предградия на Алепо и че войските на сирийското правителство продължават да използват варели-бомби.

Междувременно шестте канадски изтребителя Ф-18, участващи в международната коалиция срещу "Ислямска държава", извършиха последните въздушни удари в Сирия и Ирак. Прекратяването на бомбардировките от страна на Канада беше едно от предизборните обещания на премиера Джъстин Трюдо. Страната все пак ще продължи участието си в коалицията срещу джихадистите с утрояване на контингента от военни съветници, които обучават кюрдските сили в северен Ирак.

Най-малко 500 сирийски бунтовници преминаха турската граница тази нощ и потеглиха към сирийския град Азаз в провинция Алепо, за да подкрепят защитата срещу кюрдските сили. След голямо настъпление на сирийската армия, подкрепяна от руски въздушни удари, бунтовниците загубиха контрола над няколко населени места в провинцията. Обезпокоена от напредъка на кюрдските сили към южната й граница, Турция, която подкрепя бунта срещу правителството в Дамаск, подложи на обстрел позициите им в Тал Рафат в провинция Алепо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова: Лъжат, мажат, ще крадат, а народът ще плаща нов заем
Корнелия Нинова: Лъжат, мажат, ще крадат, а народът ще плаща нов заем
Бащата, който удари ученици в Плевен, е осъждан за ДДС измами
Бащата, който удари ученици в Плевен, е осъждан за ДДС измами