С колко поскъпват плодовете и зеленчуците от борсата до сергията?

С колко поскъпват плодовете и зеленчуците от борсата до сергията? Оказа се, че има чувствителна разлика в цените на едро и на дребно в почти цялата страна. Тази зима цените на доматите у нас са достигнали рекордни за последните 10 години нива.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова Екип на "По света и у нас"
11:07, 26.02.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Тази година февруарските домати струват с 50 ст. повече отколкото миналата. Цената на едро за един килограм от оранжерийните достига 2,60 лв.

Във Варна от борсата до сергията, доматите поскъпват почти двойно. На пазара клиентите ги купуват за 5,50 лв.

Хората не са много съгласни с тези цени, но ние нямаме избор. Доматът в момента е 100% внос, така че всичко зависи от вноса, от борсите и така.

На пазара "Красно село" в София доматите струват между 2 и 3,80 лв. за килограм.

На пазарите в Пловдив килограм домати струва между 3 и 3,50 лв. Спрямо миналата година поскъпването е с 80 стотинки.

Илия Гатев - изпълнителен директор на борсата в село Първенец, Пловдив: Всички производствени разходи се увеличават и предполагам, че от това се увеличава и на цените на оранжерийните домати и краставици.

Висока цена през зимата имат и краставиците. На борсата оранжерийните се продават за 3,40 лв. Ако си ги купите от пазара, трябва да приготвите с един или два лева повече за килограм.

Най-скъпи са мандарините на пазара в Благоевград - 3,20 лв. за килограм. За сравнение, на борсите в страната те струват 1,50 лв. за килограм.

Тази година спад в цените в цялата страна има на българските ябълки. На пазарите в София килограмът струва между 1 и 2 лева.

- Лятото гледам да си продам повече българска стока. Просто зимата има моменти, в които продаваме чужда стока. Иначе гледам да сме основно с българска стока, за да подпомагаме страната.

Заради по-малко производство цените на картофите са скочили с 30 стотинки. На борсите килограм струва 90 стотинки.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Започна японският фестивал на сливата
Започна японският фестивал на сливата
Създадоха организация Жени на колела в Австралия
Създадоха организация "Жени на колела" в Австралия