НОВИНИ

С парад и военни ритуали беше отбелязан празникът на Българската армия

Денят на храбростта и празника на Българската армия беше отбелязан с внушителен парад, който премина през площад "Александър Първи" в София. На празника на армията бяха осветени и бойните знамена пред паметника на Незнайния войн. Военни ритуали по повод Гергьовден се проведоха и на други места в страната.

bnt avatar logo
от БНТ
20:12, 06.05.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Парадът започна с полет на вертолет МИ 17 над София, от чийто борд се развяваше националното знаме. В небето прелятаха и три изтребителя МИГ 29. В парада участваха близо 1 200 военнослужещи. В Деня на храбростта те бяха поздравени от президента Румен Радев. В словото си той акцентира на отношението към въоръжените ни сили и необходимостта от модернизация и превъоръжаване на армията.

Румен Радев, президент на Република България: "Призовавам политиците да се опират по-често на военнатата експертиза, когато взимат важни решения. Защото, уважаеми дами и господа, не ние, политиците, ще изпълняваме сложни задачи с тази нова техника и не ние ще рискуваме живота си на земята, в морето и в небето, а хората с пагони."

Негово светейшество патриарх Неофит отслужи тържествен водосвет и благослови бойните знамена и знамената светини на Българската армия.

Патриарх Неофит: "Нека продължаваме да стоим здраво във вярата на нашите предци, да вървим по техните стъпки и да следваме оставения ни от тях образец и пример на безкористна и жертвена любов към Бога."

В традиционния за Гергьовден военен ритуал във Варна участваха представителните части на военните формирования на Варненския гарнизон. И тази година площадът се изпълни от варненци и гости на града, за да наблюдават парада на Военноморските сили.

На Гергьовден много българи пътуваха до военното гробище в македонското Ново село, за да почетат паметта на загиналите наши войници и офицери в Балканските войни и в Първата световна война. И македонски граждани дойдоха, за да де поклонят пред подвига и саможертвата на воините.

Трайче Манчевски: "Загиналите войници на нас потомците ни кажали, дека ние требва да се бориме за свободата, бидейки тая нещо най-вредно на светот."

Цветелина Младенова: "Изключителна гордост от това, че съм тук и имам възможността да присъствам, защото това са нашите герои."

На светлия християнски празник Гергьовден и Деня на храбростта българите засвидетелстват признателността си към своята армия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се обезвреждат военни снаряди?
Как се обезвреждат военни снаряди?
Политическата система във Франция и защо се говори за шеста република?
Политическата система във Франция и защо се говори за шеста република?