НОВИНИ

САЩ обмислят значително увеличаване на специалните сили в Сирия

САЩ обмислят значително да увеличат силите за специални операции, разположени в Сирия, предаде Ройтерс, като се позова на осведомени правителствени източници.

bnt avatar logo
от БТА
09:24, 02.04.2016
Чете се за: 00:44 мин.
По света
сащ обмислят значително увеличаване специалните сили сирия

Те не пожелали да разкрият точния размер на увеличението, което се обмисля, но един от тях подчертал, че с това контингентът на специалните сили в Сирия ще стане многократно по-голям от около 50-те военнослужещи, които сега са в Сирия и действат главно като съветници далеч от фронтовите линии.
Предложението е едно от подготвяните за президента Барак Обама, който обмисля и увеличаване на силите в Ирак. Допълнителните американски военнослужещи в Сирия ще имат за задача предимно установяване на бази, в които ще обучават арабски племенни доброволци, желаещи да воюват с ИДИЛ. Племенните бойци накрая ще получат оръжие, създавайки условия за офанзива срещу фактическата столица на ИДИЛ Ракка с американска въздушна подкрепа.
Специалните сили, които сега действат в Сирия, работят тясно с разнообразни сирийски арабски групи, в рамките на алианс, в който все пак доминират кюрдските сили. САЩ снабдяват арабите в алианса с муниции от октомври. Макар че досега стратегията дава резултати, американски представители и кюрдски лидери са съгласни, че преобладаващо арабска сила е нужна за превземане на Ракка, град с предимно арабско население, което би възприело кюрдите като окупатори.
Увеличението на специалните части ще бъде отделно от усилията за обучаване на ограничен брой сирийски бойци в Турция, което се фокусира върху подготовка да идентифицират мишени за въздушни удари на водената от САЩ коалиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Епъл навършва 40 години
Епъл навършва 40 години
ОТ СЕДМИЦАТА: Арести и корупция в ДАИ
ОТ СЕДМИЦАТА: Арести и корупция в ДАИ