НОВИНИ

САЩ предупредиха Иран да не бъркат благоразумието със слабост

Предупреждение към Иран - да не бърка благоразумието и сдържаността на Съединените щати със слабост. То идва от съветника по националната сигурност Джон Болтън. Той е в Израел за разговори по кризата в Сирия, но темата Иран също е на дневен ред. В Техеран днес с посредническа мисия е британски министър, който търси начини за разсейване на напрежението между Ислямската република и Вашингтон.

bnt avatar logo
от БНТ
20:16, 23.06.2019
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Съединените щати са осъществили кибератака срещу иранските системи за контрол и изстрелване на ракети, съобщава американската преса. Мярката е планирана от седмици и е отговор на свалянето на американски дрон и нападенията над петролни танкери, за които Вашингтон обвинява Техеран. Съединените щати налагат още санкции срещу Ислямската република с цел увеличаване на икономическия натиск за отказ от ядрено оръжие.

Джон Болтън - съветник на американския президент по националната сигурност: Никой не е издавал на Иран ловен билет в Близкия изток. Както каза президентът Тръмп в петък, нашата армия е готова за действие за доброто на света. Санкциите дават ефект, снощи бяха добавени и нови. Иран никога няма да има ядрени оръжия, нито срещу Съединените щати, нито срещу света.

Болтън допълни, че новите американски санкции ще бъдат обявени в понеделник.

Бенямин Нетаняху - премиер на Израел: За нас, които живеем в Близкия изток, новото е не, че Иран напада съседите си, а че благодарение на американските санкции изпитва безпрецедентен икономически натиск.

Пред телевизия ЕнБиСи днес Доналд Тръмп заяви, че не вярва Иран да е искал да го провокира със свалянето на безпилотния самолет и изрази увереност, че Техеран има желание за преговори и постигане на споразумение.

Иранският президент Хасан Рохани обвини Вашингтон в нагнетяване на напрежение в Персийския залив и призова международните институции към адекватни действия. Техеран предупреди, че може да ограничи още повече спазването на ядрената сделка ако Европа не въведе търговски механизъм срещу американските санкции.

Изключително важно е да се избягва всякаква форма на ескалация в Залива, предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кандидатът на опозицията печели кметските избори в Истанбул
Кандидатът на опозицията печели кметските избори в Истанбул
ДПС се обяви за запазване на партийната субсидия на 11 лева
ДПС се обяви за запазване на партийната субсидия на 11 лева