Кандидатът на опозицията печели кметските избори в Истанбул

Изборите в Истанбул приключиха. 10 милиона турци избират кмет на най-големия и важен турски град в избори, определяни като референдум за или против управлението на президента Реджеп Ердоган.

Александър Марков
от Александър Марков
20:25, 23.06.2019
Чете се за: 02:05 мин.
По света

Според първите предварителни резултати кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу печели изборите с 54% подкрепа срещу 45% за кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм. Разликата между двамата е един милион гласа - доста по-голяма от март месец, когато Имамоглу отново спечели изборите.

Избирателната активност е била 84%, или близо 9 млн. от 10-те млн. имащи право на глас жители на Истанбул са излезли да гласуват.

Когато се погледне картата на Истанбул, почти цялата е червена, какъвто е цветът на опозицията.

Минути след като Върховната избирателна комисия на Турция вдигна ембаргото върху разпространяването на политически информация, Бинали Йълдъръм побърза да честити победната на Екрем Имамоглу, пожела му успех в управлението на Истанбул и заяви, че управляващите ще му помагат с каквото могат.

Това е огромна, тежка, съкрушителна загуба за управляващите и за президента Реджеп Ердоган, чията партия управлява този град от 25 г.

Как премина изборният ден:

;

Който спечели Истанбул, печели Турция. Думите на президента Реджеп Ердоган знаят всички избиратели, които гласуваха днес.

Мъж: Очакваме нормалност, демокрация и икономически решения.
Мъж: Да има демокрация в страната. Защото сега не сме сигурни, че гласовете ще се преброят, както трябва.
Жена: Очаквам голяма промяна. За един по-добър град, а може би в бъдеще и за една по-добра държава.
Мъж: Хората сме едно - ние всички сме в една лодка. Но ние имаме проблем с лидертвото. Не можеш да водиш само една част от хората, трябва да обединиш и водиш всички.

В българския квартал "Авджълар" изселниците ни поискаха промяна за добро.

Ефраим Камберов, председател на Дружеството на балканските изселници, "Авджълар" - Знаете, тук един президент имаме, който като цар, като падишах. Каквото иска, туй прави. Според мен, това не е правилно.
Хюлия Алтън, кв. "Авджълар", Истанбул - На изборите на 31 март, имаше около 14 000 разлика, бяхме спечелили с Екрем Имамоглу. Обаче сега, на 23 юни, днес, очаквам много по-голяма разлика.

;

Точно в 12 ч. новата политическа звезда на Турция - опозиционният кандидат Екрем Имамоглу, който спечели през март, гласува със

семейството си.

Екрем Имамоглу, кандидат за кмет на Истанбул, НРП - Тези избори не са само за кмет на Истанбул, но са и денят, в който ще защитим демокрацията срещу беззаконието. Заради нашата демокрация, Истанбул и бъдещето на идните поколения, днес моите съграждани ще направят най-правилния избор в името на върховенството на закона и справедливостта.

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че ще следи внимателно изборните резултати.

Реджеп Ердоган, президент на Турция - Гражданите на Истанбул ще вземат най-правилното решение за бъдещето на града.
Бинали Йълдъръм, кандидат за кмет на Истанбул, ПСР - Вече е време да напуснем разочарованието и да се фокусираме върху бъдещето.

Според анализатори, изхода от изборите ще определят разочарованите консерватори-привърженици на управляващите, които не гласуваха през март, и броят кюрдският вот.

Джан Селчуки, Център за икономически и политически изследвания: Как ще гласуват привържениците на Партията на демократическото действие, не всички от които са кюрди. Абдула Йождалан ги призова да останат неутални, но толкова близо до изборите е много трудно призивът му да повлияе на кюрдите.

Другият затворен кюрдски лидер - Селляхетин Демирташ, призова кюрдите да подкрепят опозицията.

;

Преди минути и кметът на Анкара е поздравил за изборната победа Екрем Имамогл.

През март управляващата партия и президентът Ердоган загубиха седем от 20-те най-големи турски града. Сега тази загуба се потвърждава.

Какво ще се случи оттук нататък в редиците на управляващите, можем само да гадаем.Трябва да видим как ще реагира и президентът Реджеп Ердоган. Според анализатори тази изборна загуба може да доведе до разцепление в неговата партия, каквито индикации вече има.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Къде сме ние?: Половината българи са доволни от заплатата си
"Къде сме ние?": Половината българи са доволни от заплатата си
САЩ предупредиха Иран да не бъркат благоразумието със слабост
САЩ предупредиха Иран да не бъркат благоразумието със слабост