НОВИНИ

СБА предлага криминализиране на превъртането на километража

Съюзът на българските автомобилисти предлага превъртането на километража на старите автомобили да се криминализира. Този трик използват доста търговци на стари автомобили, за да прикриват амортизацията им. През септември експерти ще внесат в транспортната комисия в парламента пакет от промени, които ще бъдат в помощ на клиентите пред съда. Според СБА над 70% от автомобилите у нас са на повече от 10 години.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:32, 19.08.2016 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Най-често навъртяните километри на автомобила се манипулират с помощта на електронен четец, който се продава свободно. Проверка на екипа ни показва, че форумите в интернет са пълни с обяви и съвети как да го направим.

Здрави Даков, управител на автосервиз: Тези, които са си купили такова устройство те обикалят борсите и си предлагат услугите. Устройствата вече спаднаха до 70 евро. Зависи от марката.

Премахването на километрите отнема не повече от 10 минути и не е забранено от закона. По този начин цената на автомобила може да се вдигне с около 3000 лв.

Здрави Даков, управител на автосервиз: От 80 000 до 100 000 километра се връщат за тези автомобили до 10 годишна възраст. При новите много лесно и удобно се постига това нещо. Производителят не се е стремил да го заключва.

Проследвяването на реалните километри отнема време и средства. При по-новите модели данните се пазят на няколко места. В повечето случаи обаче следите са добре заличени. Проверка на сервизната история също не винаги помага.

Цветелина Цанева, Асоциация на вносителите на автомобили: Сервизната история на всеки един автомобил е видна и ясна до момента на гаранционното обслужване от производителя. Оттам нататък, ако няма ясна сервизна история много трудно може да се каже кой точно по веригата е направил връщане на километража. Нито един автомобил, който се вкарва отвън не влиза в България с гаранция за километри.

Всеки месец в СБА получават поне по 6 сигнала от хора, които са били измамени. Оттам настояват за законодателни промени, с които да се пресекат измамите.

Емил Панчев, председател на Съюза на българските автомобилисти: В момента дори правят стари книжки, които са фалшиви, за да доказват историята на автомобила. Ако вие намерите оригиналната книжка може да го съдите въз основа, ако има някъде записано в закона, че километражът не отговаря и е нелоялна продажба.

Предложението на СБА ще бъде внесено в Народното събрание през септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди танцуваха Паневритмия край Рилските езера
Хиляди танцуваха "Паневритмия" край Рилските езера
Остра миризма тормози жителите на Търговище
Остра миризма тормози жителите на Търговище