НОВИНИ

СЕМ изслуша ръководството на БНР за спирането на сигнала на програма "Хоризонт"

Съветът за електронни медии изслуша генералния директор на БНР Светослав Костов за напрежението в медията и във връзка със спирането на сигнала на програма "Хоризонт" за 5 часа в петък. Стана ли ясно каква е причината за безпрецедентното спиране на радиото - вижте от прякото включване на Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:00, 16.09.2019 (обновена)
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Повече от час директорът на БНР отговаря на въпросите на СЕМ. Според него, причината за прекъсването на програмата е технически проблем, свързан с оптичен кабел. Предложението да бъде направена профилактика е дошло от директора на дирекция "Техника".

Светослав Костов - генерален директор на БНР: Това не е решено на 12 или 13 септември, това е решено дни по-рано. Пропуск, че не сме уведомили нито КРС, нито СЕМ.
София Владимирова - председател на СЕМ: Каква е причината 5 часа да нямаме основна програма на обществен доставчик?
Светослав Костов - генерален директор на БНР: Ясно е, че проблем имаме чисто технически. Не съм дръпнал шалтера, както прочетох.
Константин Тилев - КРС: Говорим за спиране на сигнал, подаван от националното радио към предавателите, никой не е спирал предавателите.
;

От СЕМ изразиха тревоги от кризата в радиото.

Розита Еленова - член на СЕМ: Аз съм гласувала за вас, както съм гласувала за предишния генерален директор и аз съм искала оставката на предишния генерален директор заради влошената работна среда.
Светослав Костов - генерален директор на БНР: С продължаващите волеизлияния се нагнетява още повече напрежение, отколкото успокояване на обстановката. БНР има най-висок процент на доверие, не определен журналист в него.

От днес "Хоризонт" ще ръководи досегашният програмен директор на радиото и дългогодишен журналист Мартин Минков.

В петък предстои СЕМ да излезе със становище по случая със спирането на програмата.

;

От медийния регулатор поискаха яснота и около скандала с журналистката Силвия Великова и временното й сваляне от ефир.

Ивелина Димитрова - член на СЕМ: Самата г-жа Великова сподели, че възприема това като опит за цензура. Това беше ли посегателство върху свободата на словото?
Светослав Костов - генерален директор на БНР: Никой не твърди, че Силвия Великова не е добър журналист. Дали е имало цензура - не, няма цензура, дали е сменена в ресора, не, не е сменена в ресора.

В петък Силвия Великова заяви, че не е разбрала погрешно, когато са й казали, че ресорът й е отнет и е свалена от ефир.

Силвия Великова - журналист от БНР: Ресорът ти го поема еди кой си колега, предаването ти утре го поема еди кой си колега, очевидно е сваляне от ефир.

Шефът на БНР обаче посочи, че в почти всички ресори има по двама или трима журналисти, без съдебния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новата учебна година започна за 700 000 български ученици
Новата учебна година започна за 700 000 български ученици
ВСС обсъжда качествата на кандидата за главен прокурор
ВСС обсъжда качествата на кандидата за главен прокурор