НОВИНИ

Семеен етнографски кът в село Кочан

Семейство от село Кочан, община Сатовча, е решило да съхрани по свой начин историята на своя род и на селото. В къщата си то е подредило етнографски кът с предмети от бита и фотоси от различни периоди.

bnt avatar logo
от Николай Янев
17:20, 17.05.2016
5607
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

На видно място е поставено направеното родословно дърво на рода. Много гости на Кочан посещават импровизирания музей, за да се запознаят с миналото на селото.

Идеята за оформянето на етнографския кът е породена от носталгията по отминалото време, каза Венцислав Поюков. Той направил къта заедно с баща си Андрей и техни близки. Част от експонатите са донесли съседи.

Венцислав Поюков: "Това са предмети, които ние сме използвали, ние си ги имаме, те са си наши, автентични.”

Семейството е събрало и много снимки на хора от рода си, както и фотоси, свързани с историята на селото. На тях могат да се видят първият пощальон, някогашни кметове, местни търговци. Интересно е и родословното дърво на Поюковия род. То е изработено през 2006 година, когато представителите на рода правят среща на поколенията.

"От коя година тръгва родословното дърво?"

Венцислав Поюков: "Ориентировъчно се предполага, че назад във времето - може би 150-200 години, е първият представител."

Тази година предстои нова родова среща. Ще се наложи да бъде изработено и ново родословно дърво, за да се добавят най-младите представители на рода. Според Венцислав то ще им напомня винаги, че корените им тръгват от родопското село Кочан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Велев е новият генерален директор на БНР
Александър Велев е новият генерален директор на БНР
Казарми от времето на Адриан в римското метро
Казарми от времето на Адриан в римското метро