Здраве в бутилка оцет – това произвежда семейство от монтанското село Долно Белотинци. То е сред пионерите в производството на биопродукти в страната ни и днес вече е сред най-добрите.
Лидия и Ивайло нямат нищо общо със Северозапада, докато не придобиват земя в района и започват да отглеждат ябълки.
Ивайло Зарков, производител на оцет: И се оказа след време вече – 5-6 години, когато започна да ражда доста добре вече ябълката, че няма къде да я продаваме.
Годината е 2010-та, пазарът е залят с полски и македонски плодове и те не могат да пласират продукцията си дори в преработвателни предприятия.
Ивайло Зарков: Там се оказа, че не изкупуват ябълки или ако изкупуват, изкупуват на десет стотинки и с това не може да се плати дори за брането.
В огромната тогава планина от ябълки обаче Лидия вижда възможност за нещо, което до онзи момент липсва на пазара.
Лидия Заркова: Стигнахме до извода, че ние трябва да правим натурален оцет – такъв, какъвто нямаше наистина в България.
Първата бутилка ябълков оцет се появява след дълга и трудна подготовка, после двамата доразвиват идеята.
Лидия Заркова: След ябълките решихме, че е добре да пробваме и с други видове плодове: малина, арония, годжи бери, бъз.
Така благодарение единствено на собствените си усилия, малкото предприятие на Лидия и Ивайло вече произвежда 8 вида биосертифицирани оцети.
Лидия Заркова: Истинският оцет е мътен. Той е нефилтриран, непастьоризиран, така че това са едни от белезите на натуралния продукт.
Освен здравословни, оцетите от семейния мини цех са и с уникални рецепти. Това усложнява процесът на производството, но и двамата са категорични, че резултатите си струват.