НОВИНИ

Сенатът на Бразилия решава съдбата на Дилма Русеф

Сенатът на Бразилия решава политическата съдба на Дилма Русеф. Сенаторите започнаха да гласуват дали бразилската президентка да бъде отстранена от власт окончателно. Гласуването ще продължи няколко часа. Продължават демонстрациите срещу процедурата по импийчмънт. В Сао Пауло е избухнало взривно устройство по време на протест. Засега няма информация за пострадали.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
07:13, 31.08.2016
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Всеки сенатор има до 10 минути, за да обясни как е гласувал и защо. Сенаторите са общо 81. За да бъде Дилма Русеф отстранена от власт, е необходимо мнозинство от 2/3, което означава, че 54-ма сенатори трябва да гласуват тя да бъде свалена от власт. Според социологическите проучвания от понеделник - 52-ма сенаторите са ЗА отстраняването й, 18 са против, а 11 се колебаят.

По време на изслушването в Сената в понеделник, Русеф заяви, че не е виновна. А процедурата по импийчмънт тя сравни с преврат. През май Сенатът реши да я отстрани от поста за срок от най-малко 180 дни, докато се подготвя процеса за импийчмънт.

Дилма Русеф е обвинена в нарушаване на бюджетните и финансовите закони на страната.

Ако сенаторите решат да я отстранят, на президентския пост до края на мандата й, който изтича през 2018-ма ще остане Мишел Темер. Той беше вицепрезидент, а откакто Русеф беше отстранена временно, той изпълнява длъжността президент на Бразилия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вот на доверие на испанското правителство
Вот на доверие на испанското правителство
​Депутатите се завръщат на работа след лятната си ваканция
​Депутатите се завръщат на работа след лятната си ваканция