НОВИНИ

Даниел Митов: Европа трябва да действа единно

Нито един месец не е спокоен по отношение на мигрантския натиск от Турция към България и затова визитата на премиера Борисов в Истанбул е от изключително значение за страната ни. Това заяви в "Денят започва" външният министър Даниел Митов. България ще търси сътрудничество от турските власти, за да се прецизират някои практики по охраната на границата.

bnt avatar logo
от БНТ
08:53, 31.08.2016
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

По думите му, не може домашни животни, оставени без надзор на по-малко от 50 метра от браздата или нощен риболов край границата да се наричат ''граничен инцидент", а 100 или 200 души на границата да не се приемат за такъв. В студиото на БНТ Митов допълни, че оградата по границата с Турция ще бъде завършена сто процента.

Междувременно правителството ще гласува днес промяна в устройствения правилник на агенцията за бежанците, която позволява обособяването на помещения от затворен тип в бежанските центрове. След безредиците от неделя вечерта в бежанския лагер в Харманли вече има вечерен час и засилен полицейски контрол. От Агенцията за бежанците са подготвили и промени в Закона за убежището, които предвиждат определянето на зони за придвижване на лицата в процедура по предоставяне на международна закрила.

В ефира на "Денят започва" външният министър Даниел Митов допълни още, че Европа трябва да действа като едно цяло, за да се справи с мигрантската криза, а Европейският съюз вече се оформя като територия с ясни външни граници.

Даниел Митов, министър на външните работи: Премиерът Борисов реши да предприеме определени стъпки в двустранните ни отношения с Република Турция. По никакъв начин България не е правила друго, освен да защитава ЕС и общата европейска миграционна политика, но в същия момент ние не можем да си позволим да не обръщаме внимание на рисковете и опасностите както в друстранен план, така и в рамките на ЕС. Не може премиерът да бъде критикуван за това, че активен двустранен диалог с Република Турция. Напротив, членството ни в НАТО и ЕС не отменя функциите на националната държава и това е ясно. Ние сме длъжни да го направим, за да осигурим собствената си сигурност, а и сигурността на всички останали държави-членки на ЕС.

Даниел Митов коментира още, че Дъблинското споразумение, според което бежанците остават в първата страна, чиято граница преминат, е остаряло и трябва да бъде променено.

Даниел Митов, министър на външните работи: В момента Европа е свършила много работа. Лошото е, че се събуди, след като кризата вече беше не само узряла, а и беше се превърнала в заплаха. Тогава започнаха да се вземат мерки. Така или иначе сега в момента трябва да реагираме превантивно на всеки един потенциален риск, преди да се е превърнал в заплаха.
;

Вижте цялото интервю с Даниел Митов във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима души са задържани за пожара в Сакар планина
Трима души са задържани за пожара в Сакар планина
Почистете реките, идва есента!
Почистете реките, идва есента!