НОВИНИ

Светилището на Деметра и Персефона в Созопол

Светилище на Деметра и Персефона от VI век преди Христа откриха археолозите в Созопол. Подобно светилище се намира за първи път в България и е единственото запазено на Балканите. Освен това, на нос Скамни археолозите успяха да разкрият напълно и базиликата, построена върху светилището. Какви други истории разчетоха учените и какво откриха в центъра на църквата - репортаж на Мария Чернева и оператора Красимир Стоичков от поредицата "Пътуване в миналото".

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:43, 30.08.2016
25190
Чете се за: 02:37 мин.
Новини от миналото

Едно от емблематичните места на Созопол. Любимо за разходки и посрещане на изгрева. Нос Скамни е един от многото в района на Созопол. Нещо обаче го прави много специално място и е избрано преди 3000 години за светилище.

Изградили колонията си тук, привлечени най-вече от източниците на мед наблизо. Но основателите на Аполония е трябвало да изградят и дом за своите вярвания и ритуали. И скалите на носа през 6 век пр хр се оказват най-подходящото място за светилище на техните богини - Деметра и Персефона. Откриха и доказателства.

Доц. д-р Кръстина Панайотова - р-л на археологическите разкопки: "Първо, видими са следите от изсичането на скалата и цялото това място беше запълнено с дарове. Вотивни съдчета, които са били изготвени специално за ритуала - това са миниатюрни канички... Откриваме много статуетки от печена глина и теракота и всъщност благодарение на тях разбрахме, че в действителност това място е светилище на Деметра и Персефона".

;

За да направят светилище на Деметра и Персефона, древните гърци по-скоро е трябвало да дълбаят, отколкото да градят. Навсякъде другаде използват за ритуалите си пещери. Но заради липсата им в Аполония, се примирили и със скалите.

доц. д-р Кръстина Панайотова: "Включитено са били изкопавани ями, дупки в скалите".

- Нещо, което да имитира пещера?

доц. д-р Кръстина Панайотова: "Дупка. Защото в легендата знаем как е похитена Персефона, тя е вмъкната в подземния свят през една пещера".

По-късно през VI век носът е бил зает от крепостна стена и кула, през XII век мястото отстъпва на голяма базилика. В центъра й учените с изненада откриват вятърна мелница, върху нея пък през XIX век е построен и параклис апостоли. Археолозите се надяват да открият и следи от известния в миналото манастир Светите Апостоли. Трябва да е тук, някъде. Просто такава е вековната традиция. Независимо от смяната на етносите, на религиите, мястото винаги се е приемало за свещено.

Повече подробности можете да видите тук в репортажа от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари от Пловдив се борят за живота на сиамски близнаци
Лекари от Пловдив се борят за живота на сиамски близнаци
Къде ще почиват българите през септември
Къде ще почиват българите през септември