НОВИНИ

Ще бъде ли закрита Агенцията за за българите в чужбина

Заради скандалите и арестите за търговия с документи за български произход в Агенцията за за българите в чужбина, тя е спряла да работи с граждани само за седмица. Сега обаче работи по график. Съдбата на агенцията обаче не е ясна, след като премиерът Борисов предложи да бъде закрита.

Милена Кирова
от Милена Кирова
21:28, 05.12.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Временният председател на Агенцията за българите в чужбина Димитър Владимиров счита, че дейността й не е добре регулирана. Оттам дошли и проблемите.

Димитър Владимиров изпълняващ длъжността председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ): Няма критерий за удостоверение на български произход, няма регламент, няма процедура в нито един нормативен документ.
Тенер Али - ДПС: Трябва да има регламент, точно и ясно - кой е български гражданин, кой има корени - първо, второ, четвърто коляно.
Андон Дончев - "Воля": Да се създаде една карта на разпределение на старите общности - български - къде преобладава население с български произход.

От 2010 г. насам Държавната агенция за българите в чужбина е издала 200 000 удостоверения за произход. От тук насетне остава въпросът - дали тя ще продължи да съществува.

Тази неизвестност дойде след като премиерът Бойко Борисов предложи да се закрие институцията, след корупционния скандал за търговия с документи за българско гражданство.

Юлиан Ангелов - "Обединени патриоти": Ако агенцията бъде закрита, трябва да бъде направено министерство на българите зад граница, както има в другите държави.
Евгени Будинов - ГЕРБ: За да се реши този казус, който не е лек, трябва да се започне от такива конкретни неща - колко са българите в чужбина. Някой казва 2 милиона, друг 4, друг 6.

Въпреки неясното си бъдеще от Агенцията правят планове и за догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер разлюля Чили
Земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер разлюля Чили
БЧК започва раздаването на хранителни помощи
БЧК започва раздаването на хранителни помощи