НОВИНИ

Протест срещу мръсния въздух в София, общината е готова на нови мерки

Механизмът на общината за дни с мръсен въздух все още се тества и може да бъде променян. Това каза председателят на общинския съвет Елен Герджиков, докато граждани протестираха заради опасно мръсния въздух в столицата през последните дни. Какви други мерки подготвя общината и какво поискаха протестиращите - вижте подробности в прякото включване на Карина Караньотова.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:14, 05.12.2018
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Днес вятърът в София изчисти въздуха, но във връзка с големите превишения от последните дни, пред общината се събраха десетки недоволни. Още по време на протеста предствителите на общината обявиха, че са готови на диалог с протестиращите и са готови за обсъждане на разумни предложения. Едно от тях е "Зеления билет " да се пуска превантивно, а не след няколко дни на превишавания.

Ивайло Попов, "За Земята": Проблемите са три - климатичните особености на София, за които нищо не можем да направим, битовото отопление и изгарянето нерегламентирано на отпадъци- пластмаси и т.н., и транспорта в София.

Свилен Овчаров, организатор: Искаме в дни с мръсен въздух, градския транспорт да е безплатен! Защото тоя "Зелен билет" дето го обещават, ма не се случва в понеделник например, с рекордно високо ниво на замърсяване, той е 1 лв. Значи от 1, 60 на 1 лев. Това голям стимул ли е според вас? Някой да е слязъл от автомобила си?

За да се пусне "Зеления билет" превантивно обаче, е необходима промяна в наредбата, както и по-точен мониторинг на въздуха, затова са нужни още измервателни станции, а обещанието е за нови 22 до края на годината.

;

От общината признават, че в момента голям проблем е, че не могат да се правят проверки в частни домове за изгаряне на гуми и други вредни отпадъци.

Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет: Ние ще разработим в най-скоро време нов механизъм, така че да бъде по-гъвкава системата, това е целта на всички ни. "Зеления билет" е една от мерките на механизма, но в механизма могат да се променят и други неща.

Лорита Радева, председател на комисията по екология: От няколко дена, а вчера и колегите в парламента го оповестиха, се обсъжда вече предложението на кмета на Столичната община за преразглеждане на нормативните актове и криминализиране на горенето на отпадъци, защото само по себе си това забранено както по закона за отпадъците, така и в нашата общинската наредба, но само административните нарушения установени с акт и с глоби не помагат!

Общинарите са категорични, че пълна забрана за отопляване на твърдо гориво на този етап не е възможна, но одобряват идеята енергийни помощи да се получават само за екологично отопление и ще настояват да се приеме подобна промяна в законодателството.

Утре на редовното заседание на общинския съвет ще се гласува предоставянето на безвъзмездна финансова помощ по проект на Оперативната програма за разработване на Програма за качеството на атмосферния въздух.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПОС терминал в патрулките чак през 2020 г?
ПОС терминал в патрулките чак през 2020 г?
Столични училища с превантивни мерки срещу мръсния въздух
Столични училища с превантивни мерки срещу мръсния въздух