НОВИНИ

Компании от Западна Европа привличат все повече работници от България

Глад за кадри има, но той категорично не е за българския пазар. Компании от Западна Европа привличат все повече работници от България. Това показва изследване за работната сила, представено днес от Фондация "Фридрих Еберт". Иначе у нас ситуацията е следната: търси се нискоквалифицирана работна ръка за позиции с ниско заплащане.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:46, 05.12.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Йоана е на 25 г. От Пловдив. Завършила гимназия, станала студентка, родила. След майчинството се оказала безработна. Сега с Бюрото по труда си подготвя автобиографията. Няма образованието и уменията, които се изискват сега от новооткритите заводи край Пловдив. Все пак очаква до половин година да си намери работа.

Йоана Гочева: Сумата, за която бих се съгласила е поне 1100-200 лева, нещо такова, за да може да си изгледам детето, да си плащам сметките и всичко да е наред.

Данните за пазара на работна ръка показват: регистрираните безработни в страната са близо 200 000, а свободните работни места - едва 13 000. Търсят се предимно хора с ниско образование и без особена квалификация.

Почти половината работодатели предлагат заплати под 1000 лева. 14 на сто могат да назначат кадри само срещу минимално възнаграждение. И все пак 89 % от заявените свободни работни места от Агенцията по труда се заемат в рамките на два месеца.

Ваня Григорова - икономически съветник на президента на КТ ,,Подкрепа'': Няма тежък недостиг на работни места. Обявените свободни работни места се заемат изключително бързо. Огромната част от обявите са без заплащане. И в такъв случай няма как да привлекат интереса на кандидат-работниците.

Един от въпросите в изследването бил към 100 международни шофьори как се чувстват на работните си места. Констатацията:

100 международни шофьора казват:

76 % от работодателите не изплащат заплата в уговорения срок и размер;

66 % не изплащат пълния размер на командировъчните;

Ваня Григорова - икономически съветник на президента на КТ ,,Подкрепа'': Много често ги карат да манипулират показателите за работно време и продължителност на шофирането, често им бавят заплатите, често не им изплащат платения годишен отпуск.

И още - в платформите за търсене на работа в чужбина компаниите често обявяват заплатите в лева за близките държави и в евро - за Западна Европа, където сумата е достатъчно висока и атрактивна за работника.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват завод Арсенал след откритите от ГДБОП незаконни оръжия
Проверяват завод "Арсенал" след откритите от ГДБОП незаконни оръжия
Писмо на Айнщайн беше продадено за близо 3 млн. долара
Писмо на Айнщайн беше продадено за близо 3 млн. долара