НОВИНИ

Писмо на Айнщайн беше продадено за близо 3 млн. долара

Прочутото "божие" писмо от Алберт Айнщайн беше продадено на търг за близо 3 млн. долара. В него гениалният физик критикува религията и нарича Библията "сбор от почитани, но твърде примитивни легенди".

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:35, 05.12.2018
Чете се за: 00:30 мин.
Още

През 1954 г. Алберт Айнщайн решава да изрази несъгласието си с текст на германския философ Ерик Гуткин и му пише писмо от страница и половина, в което оспорва концепцията за религията, както и позицията му, че евреите са "богоизбран народ".

74-годишният тогава Айнщайн казва още, че за него думата Бог е израз на човешката слабост, а Библията - примитивни легенди. Прочутият физик като дете е последовател на юдаизма, но в последствие казва, че макар и да не е атеист, не вярва в бог, който се намесва в световните дела.

2 млн. и 900 хиляди. Първи път, втори път. Продадено. Господи, прости ни!

С тези шеговити думи, ръкописът на Нобеловия лауреат намери своя нов собственик по време на търг на аукционната къща "Кристис". През 2007 г. същото писмо е продадено за 400 000 долара. Сегашният търг, продължил едва 4 минути, далеч надхвърли очакванията на продавачите му за това колко високо ще бъде оценена реликвата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Компании от Западна Европа привличат все повече работници от България
Компании от Западна Европа привличат все повече работници от България
Парламентът прие окончателно Закона за хората с увреждания
Парламентът прие окончателно Закона за хората с увреждания