НОВИНИ

Демонстрации в Световния ден на доброволеца

В Световния ден на доброволеца, в Националния учебен център на Българския червен кръст в софийското село Лозен, доброволци демонстрираха спасителни действия при земетресение и пожар. Демонстрацията, в която участваха над 100 души, се провежда в рамките на национално обучение по първа долекарска и психологическа помощ.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:58, 05.12.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Обучението в Лозен събра младежи - доброволци от цяла България. Някои от тях вече са помагали на пострадали хора при истински бедствия, като експлозията в Хитрино и наводненията в Бургас и Аспарухово.

Доброволците помагаха на 60 ученици от столицата, привидно тежко пострадали от разрастващ се пожар след силно земетресение.

Андриан Георгиев - Младежки червен кръст: Всяка година идват все по-мотивирани млади хора да участват. Вие видяхте по време на демонстрацията колко реално се бяха дегизирали. Дори сме имали случаи, когато случайни минувачи доста се стряскат.

Обученията ще продължат няколко дни, а след това ще има и състезания между доброволците.

д-р Славита Джамбазова - заместник генерален директор на БЧК: Правят се национални състезания, в които се оценява начинът на достигането до определени възможности на нашите обучаеми.

Световният ден на доброволеца се отбелязва за първи път преди 33 години по инициатива на ООН, когато Световната организация приканва държавите да изразят благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Септември отчая Левски с гол от мечтите на Будинов
Септември отчая Левски с гол от мечтите на Будинов
Успешна чернодробна трансплантация във Военномедицинска академия
Успешна чернодробна трансплантация във Военномедицинска академия