НОВИНИ

Ще плащаме ли повече след въвеждането на новите пътни такси?

Пътните такси за ползване на републиканската пътна мрежа вече ще се събират електронно. Голяма част от представителите на транспортния бранш са съгласни с въвеждането на толсистема в България.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
08:13, 21.01.2018
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

С колко ще се оскъпи преминаването все още не е може да се каже, тъй като няма яснота, колко ще струва изминаването на един километър разстояние. Новите такси ще засегнат най-вече транзитно преминаващите шофьори, тъй като международния трафик през страната ни се е увеличил в пъти.

Толсистема има въведена и в Гърция, но там заплащат и леките автомобили, докато у нас идеята е колите да продължават да се движат с винетка, която обаче да бъде електронна. И да не се налага да се лепят стикери на стъклата, а автомобилите да бъдат засичани и проверявани в системата чрез регистрационните им номера. С новата толсистема се предвижда таксите за тежкотоварните автомобили да се увеличат около 6-7 пъти.

В момента много от тежкотоварните автомобили, минаващи през Бългaрия използват дневни винетки, които струват 23 лева . Преминаването през страната ни излиза много по- евтино, отколкото в Гърция. Където един тежкотоварен камион, за да стигне от Кулата до Атина в посока трябва да заплати около 170 евро. Цената за лек автомобил е около 36 евро.

Огнян Недялков: Според мен е справедливо. Е сега идвам от Гърция, докато отидa до Каламата и се върна просто 250 евро са таксите. Просто България губи от това нещо. И според мене справедливо да има толтакси. Като минават през България да си плащат.
Красен Костадинов казва, че е съгласен да плаща повече, но приходите да бъдат вложени в изграждането и ремонтирането на пътищата. По думите не за всички маршрути обаче трябва се заплаща в момента.
Красен Костадинов: Според мен от Кулата до Видин трябва да се заплаща пътя, който в момента съществува от тука от Благоевград до София - магистралата. Другото нататък то силно казано път.

Част от шофьорите смятат, че толсистема трябва трябва да бъде въведена, едва когато се подобри състоянието на пътищата у нас.

Димитър Димитров: Магистралите нямат нищо общо с нашите. Караме по магистрала от порядъка на 500 километра до Патра, тунели по 5-6 километра, плащаме, но караме. Тука къде да плащаш, то няма път

Според шофьорите цените, които ще бъдат определени за километър разстояние в България трябва да бъдат по- ниски, отколкото в съседните държави.

Въвеждането на системата ще струва около 150 милиона лева, но се очаква приходите от нея само през първата година да бъдат около 1 милиард. В момента 70% от приходите в пътната агенция се плащат от леките автoмобили. Като постъпленията от винетки за 2017 година са били повече спрямо 2016 година. Все още обаче не ясно, къде ще бъдат изградени пунктовете за заплащане

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започват пътни ремонти във Варна
Започват пътни ремонти във Варна
Приключи нападението в хотела в Кабул, нападателите са ликвидирани
Приключи нападението в хотела в Кабул, нападателите са ликвидирани