НОВИНИ

Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на работно посещение у нас

Визита с ключови за страната ни послания на германския канцлер Ангела Меркел у нас по покана на премиера Бойко Борисов. След срещата на двамата в резиденция Бояна Меркел обяви, че Германия приветства инициативата на Борисов за организиране на среща на върха ЕС-Турция през март във Варна. Германският канцлер подкрепи газовия хъб Балкан и подчерта, че Берлин и София ще работят заедно и за свързаността на Балканите. Меркел каза също, че приемането на страната ни в Шенген ще започне съвсем скоро, но поетапно и първо по въздух.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:05, 20.01.2018
Чете се за: 02:08 мин.
У нас

Германският канцлер пристигна в София директно от Париж след разговори с френския президент Макрон. Българският премиер я посрещна на летището с букет рози а тя спази станалата вече модерна сред европейските лидери традиция да говорят на български и му каза "Добър ден ,Бойко." Двамата се возиха заедно до резиденция "Боян" , а след това разговаряха на четири очи. Пред медиите Ангела Меркел посочи ,че Европа очаква много от българското председателство и то е отлично подготвено.

Ангела Меркел, федерален канцлер на Германия: Мотото на Вашето председателство "Съединението прави силата" е точно това, от което имаме най-много нужда сега в Европейския съюз.

Ключовото географско положение на България в европейския съюз може да спомогне много за развитието на добросъседсктите отношения в региона, посочи още Меркел и похвали решението на Борисов за организирането на среща на върха за Западните Балкани у нас през май. Ще работим още по-активно с България за свързаността на страните от региона и ще продължим да насърчаваме европейското финансиране на важните инфраструктурни проекти в рамките на берлинския процес увери Меркел.

Бойко Борисов -министър -председател: Отдъхнах си когато чувам ,че финансирането на магистралите, жп линиите,пристанищата, а това е невероятен жест към балканите, към това да останат младите хора.

Ангела Меркел и Бойко Борисов обсъдиха и ключовата както за страната ни, така и за цяла Европа тема за общата европейска защита на границите и нуждата от солидарна подкрепа за страни като България, които пазят външната за евросъюза граница. Борисов отново благодари за отпуснатите 160 млн. евросредства. В тази връзка във фокуса на вниманието бяха и отношенията с Турция.

Ангела Меркел: Приветствам горещо инициативата на премиера Бойко Борисов - той заедно с председателите на Европейския съвет, на европарламента и на еврокомисията да се срещнат с президента на Турция и открито да говорят по всички нерешени въпроси.

Имаме нужда от подредени отношения с нашия съсед, за да можем да работим заедно, посочи Меркел, а от думите на Борисов стана ясно,че срещата ще бъде най-вероятно през март във Варна и той ще направи всичко възможно за нормализиране на отношенията с големите ни съседи в името на мира. Той обясни ,че Турция претендира, че ЕС не е платил още първия транш по споразумението за задържане на мигрантите на нейна територия.

Бойко Борисов-министър-председател: Мисля ,че една такава буферна среща във Варна да създаде условия за подновяване на разговорите, така че ще се съберем някоя събота и неделя, когато на всички им е удобно.

В контекста на темата "Охрана на границите" Меркел похвали начинът по ,който с помощта и на Фронтекс България пази външната шенгенска граница и в отговор на въпрос посочи, че съвсем скоро можем да започне поетапното ни присъединяване към Шенген първо по въздух. По тази тема Борисов пък обясни, че разчита на промяна в позицията на Холандия след посещението на премиера Марк Рюте в България на 6 февруари и това да ускори влизането на България в Шенген.

Бойко Борисов: Да има възможност неговите експерти да обиколят цялата граница, да погледна навсякъде и да се убедят, че я пазим добре. И след разговорите си с Рюте отново, ще говоря с Меркел за Шенген.

След журналистически въпрос за борбата срещу корупцията у нас ,премиерът Борисов каза, че Германия ще изпрати експерти, които да помогнат за реформата на съдебната система, прокуратурата и полицията. Припомни и изследването на Евробарометър, че корупцията е проблем в цяла Европа.

Бойко Борисов: Знаем, че не сме идеални, но знам, че имаме волята и искрените намерения да изкореним корупцията докрай.

Борисов даде пример за добрата работа на българските и германските служби в операцията от петък срещу криптовалутата OneCoin.

По енергийната тема Ангела Меркел подкрепи политиката на страната ни за диверсифисация на газовите доставки и изграждането на газовия хъб "Балкан". Дигиталната икономика, киберсигурността ,новият европейски бюджет и общата европейска отбрана бяха също сред важните обсъдени теми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонти в Карлово след ураганния вятър
Ремонти в Карлово след ураганния вятър
50 изложители се включиха в най-голямото сватбено събитие в България
50 изложители се включиха в най-голямото сватбено събитие в България