НОВИНИ

Ще решат ли депутатите проблемите на хората с увреждания?

Премиерът ще премести ресора на хората с увреждания да се наблюдава от друг вицепремиер, смята Георги Гьоков от БСП. Според депутата Николай Сираков от ГЕРБ обаче логиката е тази част от закона да се запази, гледайки в дългосрочен план и че МС и премиерът ще вземат правилното решение кой да оглави Съвета за интеграция на хората с увреждания.

bnt avatar logo
от БНТ
08:55, 26.10.2018
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

В проектозакона е предвидено да се мине едно ниво нагоре в оглавяването на Съвета за интеграция на хората с увреждания, т.е. от социалния министър да се мине към ресорния вицепремиер, който в случая е Валери Симеонов. Това се прави, защото законът обхваща не само социалното, но и здравното и други министерства. Идеята обаче предизвика остри критики в парламента. Част от депутатите смятат, че този текст трябва да се промени.

;

Според депутата от ГЕРБ Николай Сираков социалното недоволство е здравословно, защото без натиска няма как да се очаква администрациите да напуснат лесно комфортната сфера на матрицата на статуквото.

Николай Сираков, депутат от ГЕРБ: Проектозаконът е емблематичен в една посока - потребностите на обществото се променят, а тяхното решение изисква промяна на модела, който предоставя в момента услугите в социалната сфера. А промяната на модела минава през реформата, което значи да смениш един начин на действие към този момент с някой, който е коренно различен от това, което сме правили. Без здравословния натиск, оказан върху системата, няма как да очакваме администрациите да напуснат лесно комфортната сфера на матрицата на статуквото. Затова смятам, че натискът беше от самото начало здравословен.

Той открои, че е много важно да се наблюдава в първата една година проектозаконът за хората с увреждания, за да могат своевременно да се нанасят корекциите, за да може наистина той да работи. Депутатът от БСП и зам.-председател на социалната комисия в НС Георги Гьоков смята, че законът е направен под натиск и в него са участвали хора, които не разбират от това.

Георги Гьоков - депутат от БСП: Трябва да се обсъди с експерти. Трябва да има такъв закон и постигнатият консенсус с организациите и майките на децата с увреждания, но няма да остана безкритичен към проекта, но ще го подкрепим, за да видим дали може между първо и второ четене да изгладим неодстатъците.

Едно от слабите места в закона са ТЕЛК-овите решения и това, че ако са в основата законопроектът няма да е ефикасен, отбеляза Гьоков. Може би ще очакваме да се реформира ТЕЛК-овата система, каквото е желанието и на НС, но не среща консенсус при политиците за такова решение за системата, добави още той.

Законопроектите за хората с увреждания и за личната помощ ще бъдат обсъдени на първо четене в Народното събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кафява мечка беше спасена от китайски ВЕЦ
Кафява мечка беше спасена от китайски ВЕЦ
Красимир Вълчев: Учителските заплати ще бъдат увеличени двойно до 2021 г.
Красимир Вълчев: Учителските заплати ще бъдат увеличени двойно до 2021 г.