НОВИНИ

Остри реакции дали Валери Симеонов да оглави Съвета за хората с увреждания

Вицепремиерът Валери Симеонов е освободен като председател на Националния съвет по етническите и демографските въпроси към Министерския съвет. Неговото място ще заеме вицепремиерът Томислав Дончев. Решението е взето по предложение на премиера Бойко Борисов. Остри реакции в парламента предизвикаха предстоящи законови промени, според които Симеонов трябва да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:50, 25.10.2018
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Промяна в закона или смяна на вицепремиера: тези два варианта предложиха депутати по повод идеята Валери Симеонов да ръководи Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, след скандала с думите му по адрес на протестиращите майки и исканията за неговата оставка.

Антон Кутев - БСП - Звучи почти като виц: Идеята тази политика да се координира от вицепремиер по принцип е добра, лош е вицепремиерът. Валери Симеонов не може да остане вицепремиер.
Веселин Марешки - председател на Воля: Ние не трябва да сменяме закона, за да прехвърлим тази дейност към друг вицепремиер, а трябва да сменим вицепремиера.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Аз не чух досега опозицията, която създаде изкуствено напрежение по тази тема, тя не отчете усилията, които полага българското правителство.
;

ДПС, които също настояват за оставката на Симеонов, искат и корекция на текстовете.

Хасан Адемов - председател на Комисията по труда и социалната политика: Това предложение е скандално и между първо и второ четене ще предложим отново министърът на труда и социалната политика да е този, който да оглави Националния съвет за хората с увреждания.

От Атака видяха рискове, ако Симеонов оглави съвета.

Явор Нотев - Обединени патриоти, Атака: Подобно предложение съдържа известна провокация към общественото настроение. Не ми се струва удачно да се приема такъв риск.
;

От партията на Валери Симеонов и днес го защитиха.

Йордан Апостолов - Обединени патриоти, НФСБ: Винаги има обществен натиск, когато се върши нещо. Само човек, който не работи, не греши. Нали знаете - когато лежиш на леглото, само тогава не можеш да паднеш.
Светлана Ангелова - ГЕРБ: Смятам, че няма никаква драма, и след консултации ,след обсъждане, може да претърпи промени този текст.

Социалният министър посочи, че идеята ресорният вицепремиер да оглави съвета е от месеци и до вчера никой не е възразил.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Става дума за отговор на желание и на протестиращите майки за това политиката за хората с увреждания да бъде изведена на по-високо ниво. Ако бъде преценено и бъде предложено от народни представители да се промени, ние няма да възразим.

Бисер Петков изрази съжаление, че казусът Симеонов е засенчил постигнатото за хората с увреждания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата извършва предварителна проверка на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“
Прокуратурата извършва предварителна проверка на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“
ДРУГИТЕ новини: Тежка военна техника подкрепя Б.Т.Р.
ДРУГИТЕ новини: Тежка военна техника подкрепя Б.Т.Р.