НОВИНИ

Ще закрият ли каталунското радио и телевизия?

Радио „Каталуния“ - в разгара на политическата криза вечер в общественото радио се излъчва публицистично предаване. Но освен чисто политическите теми сега на дневен ред е и съдбата на самото радио. 2300 журналисти от каталунските радио и телевизия - медии с бюджет от 230 милиона евро, определян от каталунския парламент, не знаят какво ги очаква след петък и дали ръководствата им ще бъдат сменени.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:15, 26.10.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света
Саул Гордийо - директор на Радио Каталуния: В Мадрид се говори, че вината за случващото се е на училищата и на медиите. Те мислят, че ние манипулираме хората.

За Саул Гордийо действията на Мадрид са директна атака срещу свободата на словото.

Саул Гордийо, директор на Радио Каталуния: И си мислят, че като премахнат две медии ще променят мисленето. Това може и да е било възможно в миналия век, но сега с новите технологии и интернет, хората имат много източници на информация.

Нюзрумът на радио Каталуния е пълен до късните часове на вечерта. Всички работят в пълна тишина и не знаят какво ги очаква след петък.

Марти Фареро, политически репортер: Трябва да предаваме информацията, но когато самите ние сме под светлината на прожекторите, това означава, че искат да ни използват за внушаване на една фалшива обективност.

Търсим всички гледни точки и равновесието между тях, твърдят каталунските журналисти. И въпреки незивестността казват, че ще продължават да работят както и до сега и няма да приемат ново ръководство, назначено директно от Мадрид.

Виктория Виляплана, парламентарен репортер: Това, което Мариано Рахой казва, че ще установят контрол върху обществените медии в Каталуния ни прави едновременно тъжни, но това не означава, че няма да се борим.
Саул Гордийо, директор на радио Каталуния: Не поставяме акцент върху аспекти, които търсят сензация, а отделяме внимание на важните неща, показваме гледната точка за и против. Тъй като сме обществени медии, няма нужда да гоним рейтинг.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Пореден драматичен ден в Барселона
От нашите пратеници: Пореден драматичен ден в Барселона
Учители настояват за разкриване на специалности, необходими на бизнеса
Учители настояват за разкриване на специалности, необходими на бизнеса