НОВИНИ

Ще засили ли Ердоган национализма и страха от външни врагове в Турция

Президентът Реджеп Ердоган спечели абсолютно мнозинство на предсрочните избори за президент в Турция. Според информацията на Анадолската агенция и Турската държавна телевизия подкрепа за лидера на Партията на справедливостта и развитието са дали 52,5% от турските избиратели.

bnt avatar logo
от БНТ
08:46, 25.06.2018
Чете се за: 01:45 мин.
По света

На парламентарните избори партията на Ердоган също е първа и си осигурява комфортно мнозинство в парламента. Очаквано, опозицията оспори резултатите от вота. В 12 ч. днес лидерът на опозицията Мухарем Индже ще свика пресконференция, на която най-вероятно ще коментира резултатите.

След обявяването им снощи Истанбул сякаш се събуди. Хиляди граждани излязоха по улиците на града, а лидерът Реджеп Ердоган излезе с приветствена реч пред привържениците си, които се събраха пред централата на партията.

Наблюдатели от ОССЕ и различни европейски институции следяха през цялото време за нарушения в изборния процес.

;

Още днес в Турция влиза в сила президентската система на управление, за която гражданите гласуваха на референдум миналото лято. Новата система ще премахне премиерския пост, а президентът Ердоган ще може да назначава министри и магистрати, ще има право да издава укази със силата на закони, както и да разпуска парламента и да насрочва предсрочни избори, но едновременно с тях и президентски.

;

Какво е бъдещето на Турция след извънредния вот и как ще се промени външната политика на южната ни съседка - темата в "Денят започва" коментираха Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения и журналистът Петко Георгиев.

Според Кючуков, ако има изненада на изборите, тя е в изненадващото очакване за резултатите. Да не забравяме, че изборите се провеждат в извънредно положение, а управляващата партия има целия административен и съдебен ресурс в страната. Ердоган успява да мобилизира електората чрез посочване на врагове, допълни Кючуков.

По думите му, едва ли може да се очаква промяна във външнополитическия курс на Турция, а Ердоган ще продължи да експлоатира опасността от външните врагове, които могат да бъдат в Сирия, във Вашингтон, в Брюксел и т.н. Освен това, ще продължат процесите на нарастващ национализъм.

Според Петко Георгиев, изненадани не трябва да има, защото това са избори, които се водят по правилата, написани от самия Ердоган.

Важното е какво означава това за нас, как ще се отрази на отношенията Турция - България и Турция - ЕС. Извънредното положение плавно ще премине в президентска република и ще стане всекидневие, смята още журналистът.

Увеличаването на тежестта на националистическия компонент е от изключителна важност за съседната ни страна, а основна линия на коалиционните партньори на Ердоган е политиката на Турция спрямо Сирия, допълни той.

По темата за отношенията на Турция с ЕС, Кючуков обясни, че европейското членство се е превърнало от цел в контекст и за двете страни.

;

Двамата събеседници коментираха и посещението на президента Румен Радев в Западните покрайнини през миналата седмица.

Посещението постави българите в Сърбия в контекста на взаимното решаване на проблемите и бяха постигнати доста ясни ангажименти, тоест търсеше се цялостен подход, а не "на парче", смята Кючуков.

България някак беше забравила, че живее на Балканите, сега отново можем да говорим за постепенно възраждане на българската външна политика в региона. Важно е тя да не свърши след една седмица, а да генерира достатъчно дългосрочни политики, които да ни направят фактор, допълни той.

Стъпките в политиката към българите от Западните покрайнини са много важни. Там българската общност се топи и като брой, и като самосъзнание, и сега този проблем правилно се поставя в един позитивен контекст в рамките на преговорите на Сърбия за членство в ЕС, коментира от своя страна Петко Георгиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение със сила 5.5 по Рихтер в Гърция
Земетресение със сила 5.5 по Рихтер в Гърция
Увеличават се болните от сифилис в Пловдив
Увеличават се болните от сифилис в Пловдив