От нашите пратеници: Хиляди отпразнуваха изборната победа на Ердоган

Минути след като стана ясно, че президентът Реджеп Ердоган печели изборите, Истанбул сякаш се събуди. Хиляди привърженици на президента Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието се събраха пред централата на партията, за да отбележат изборната победа.

Александър Марков
от Александър Марков
06:52, 25.06.2018
Чете се за: 02:00 мин.
По света

Победата на президента Реджеп Ердоган и неговата партия е повече от категорична.

Ердоган е силен и достоен лидер!
Реджеп Ердоган е най-добрият лидер за Турция и за света!
Турция отива само към по-добро. - Какво искате от Реджеп Ердоган? - Да продължи политиката си, да продължи да помага на мюсюлманите по света, да продължи да подкрепя арабите. Ние всички обичаме Ердоган! Той работи за справедливостта!
Очакваме по-добра икономика и по-добро образование.

Президентът обяви изборна победа, прие отговорността да управлява с широки правомощия под новата президентска система и призова за единство. На фона на шумните нощни празненства, обаче, опозицията обвини президента, Върховната изборна комисия и Анадолската агенция в манипулация на изборите и оповестяване на фалшиви резултати.

Ерхан Бозан, Републиканска народна партия: Проблемът е, че демокрацията в Турция беше до голяма степен унищожена. Имахме парламентарна система, в която трите власти се уравновесяваха и контролираха взаимно, но сега сме се запътили към диктатура под името "Президентска република". Това, което ще влезе в сила на 25 юни, не е президентска система. Един човек да съсредоточи в ръцете си цялата власт - това е неприемливо.

Хиляди наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и неправителствени организации наблюдаваха изборния процес. Заключенията:

Борис Ячев, наблюдател на изборите, ПАОССЕ: Макар че привидно да нямаше технически и технологични нарушения по време на самия вот, усещаше се едно напрежение, един страх, витае една напрегнатост. Изключително засилено полицейско присъствие, присъствие на жандармерия - намеса на полицията в самата организация и подготовка на вота, включително чрез претърсване на хора, които са тръгнали да гласуват, проверка на документи. Традиционните нарушения бяха - опит за натиск от страна на председателя на СИК или членове да се гласува в определена посока, връщане на хора, за които се знае, че ще гласуват за различна партия от сега управляващата под различен предлог.

Според старшия анализатор в Центъра за външни изследвания в Истанбул Аслъ Айдънтъшбаш, големият въпрос оттук нататък е как Реджеп Ердоган ще се справи с решаването на големите въпроси пред Турция.

Аслъ Айдънтъшбаш, старши изследовател в Центъра за външни отношения, Истанбул: Не мисля, че някой в Турция е щастлив от факта, че има журналисти в затвора или че върховенството на закона е в ужасно състояние. И в двата лагера има хора, осъзнаващи, че демокрацията в Турция е в огромна криза. Въпросът, обаче, е - на кого вярвате да поведе страната в следващия етап и ПСР успява да предаде успешно следното послание на своите избиратели: "Демокрацията ни е счупена, но има по-важни неща от демокрацията - целият свят е против нас, ние имаме външни врагове, Европа, не можем да поемаме риск, демокрацията не ни е топ приоритет, целият този сценарий - ние имаме външни врагове, е всъщност извинение за въвеждането на едноличен режим.

Според Айдънтъшбаш, преходът от парламентарна към президентска система няма да е лек.

Аслъ Айдънтъшбаш, старши изследовател в Центъра за външни отношения, Истанбул: Мисля, че ще бъде хаос. Новата система на управление е всъщност смяна от парламентарна република към изпълнително президентство, каквото е в САЩ. Но тази система е много слаба по отношение контрола и баланса между различните власти. Консолидацията на властта създава и съпротива. Колкото по-силно е правителството, толкова по-обединена и силна става опозицията. Тези предизвикателства не са лесни. Който и да е президент, той ще трябва да живее с факта, че Турция е разделена страна. Дълбоко разделено общество. Хората се чувстват заплашени от другата страна.

Въпреки притесненията на опозицията и анализаторите, привържениците на президента Ердоган продължиха да празнуват по улиците на Истанбул до късно през нощта. Защото този път Ердоган спечели и Анкара, и Истанбул.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В Ковачевица недоволстват срещу честите спирания на водата
В Ковачевица недоволстват срещу честите спирания на водата
Дигитална асамблея в НДК
Дигитална асамблея в НДК