НОВИНИ

Неформална среща на върха по въпросите на миграцията в Брюксел

Лидери на 16 държави от ЕС, сред тях и България, се събраха в Брюксел на неформална среща на върха по въпросите на миграцията. Събитието предшества официална среща на върха в края на идната седмица. Миграцията и европейската политика за убежище са повод за задълбочаващи се разногласия между държавите членки на ЕС.Още подробности за срещата - гледайте във включването на Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:15, 24.06.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Днес в Брюксел пристигнаха 16 европейски лидери - не присъстват лидерите на държавите от Вишеградската четворка, които имат много твърда позиция по отношение на преразпределянето на мигрантите.

Всички 16 лидери дойдоха на срещата със свои собствени предложения и виждания за това каква трябва да бъде бъдещата европейска политика по отношение на миграцията.

Това, което българският премиер заяви е, че нашата позиция е срещнала одобрение от много от европейските лидери.

Какво включва българската позиция?

Тя е свързана с по-голяма сигурност по външните граници на ЕС, по-добра охрана на външните граници, създаване на изнесени центрове, извън пределите на ЕС, за мигранти, където те да бъдат разпределяни.


;

Едно от може би най-обсъжданите предложения на срещата е това на германският канцлер Ангела Меркел, свързано с това ГЕрмания да сключва двустранни и тристранни споразумения с държавите от ЕС, които са по външната граница, за да може да се контро9лира т.нар. вторична миграция или да бъдат връщани мигрантите, които са влезли през тези държави в ЕС.

Според Бойко Борисов категорично категорично не може да става дума за това България да приеме, както той каза - 60 000 мигранти, които са минали през българска територия и са отишли в Германия.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Ердоган печели 56,3% подкрепа при 53,5% преброени бюлетини
От нашите пратеници: Ердоган печели 56,3% подкрепа при 53,5% преброени бюлетини
Свидетелски разказ за залавянето на избягалия затворник Борис Иванов
Свидетелски разказ за залавянето на избягалия затворник Борис Иванов